Recep Tayyip Erdogan: Ukrajna megérdemli a NATO-tagságot + videó

Törökország támogatja Ukrajna NATO-tagságát, többek között erről beszélt Recep Tayyip Erdogan török elnök a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott tárgyalásokat követően. Zelenszkij a héten NATO-országokba látogatott, hogy támogatást szerezzen a jövő heti litvániai NATO-csúcstalálkozó előtt.

2023. 07. 08. 6:50
ZELENSZKIJ, Volodimir; ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2023. július 7. Recep Tayyip Erdogan török államfõ (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbeszélést folytat Isztambulban 2023. július 7-én. MTI/EPA/Murat Cetin Muhurdar Fotó: Murat Cetin Muhurdar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákiából egyenesen Törökországba utazott pénteken este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfővel tárgyaljon. Zelenszkij egyrészt támogatókat keres, hogy Ukrajna könnyebb tárgyalási pozícióból induljon a néhány nap múlva esedékes vilniusi NATO-csúcstalálkozón, másrészt pedig nagyobb és jobb fegyvereket szerezne Ukrajnának.

A törökországi találkozót követően Erdogan kijelentette, hogy Ukrajna kétségkívül megérdemli a NATO-tagságot.

A török államfő hangsúlyozta, hogy amióta a feszültség forró konfliktussá vált, azóta Törökország rögzítette, hogy elutasítja ezt a nemzetközi joggal ellentétes háborút. Hozzátette, hogy

a Krím 2014-es, nemzetközi jogot sértő annektálása óta minden platformon kifejeztük támogatásunkat Ukrajna területi integritása, szuverenitása és függetlensége mellett. A gyakorlatban is demonstráltuk Ukrajnával való szolidaritásunkat konkrét segítségnyújtással politikai, gazdasági, humanitárius és technikai területeken.

Az elnök rámutatott, hogy Törökország volt az az ország, amely a legintenzívebb erőfeszítéseket tette annak érdekében, hogy a háborút a nemzetközi jog alapján, tárgyalások útján fejezzék be.

Felidézte, hogy tavaly az ENSZ-szel közösen végrehajtott közvetítési kezdeményezések eredményeként az Isztambulban aláírt dokumentumokkal elindult a fekete-tengeri gabonakezdeményezés. A török elnök leszögezte, arra fog törekedni hogy ne kelljen két-három havonta meghosszabbítani a szerződést, hanem legalább két évre újítsák meg azt a felek.

Remélem, hogy a július 17-én lejáró kezdeményezés időtartamát ismét meghosszabbítjuk. Hiszem, hogy minden érintett fél globális felelősségtudattal fog cselekedni ennek érdekében. Szeretném megragadni ezt az alkalmat, hogy újra hangsúlyozzam azt, amit mindig is kitartóan képviseltem: az igazságos békének nincsenek vesztesei. A felek közötti nézetkülönbségek ellenére őszinte vágyunk, hogy minél hamarabb visszatérjünk a béke kereséséhez

– mondta Erdogan a megbeszélést követően. Hozzátette, hogy mindenféle támogatást nyújtanak Ukrajna talpra állításához. Azt is mondta, hogy az egyik legfontosabb ok, amiért bizakodva tekint Ukrajna jövőjére, az, hogy a krími tatár törökök keményen harcolnak országuk felszabadításáért. 

Erdogan kitért arra is, hogy meghallgatták az ukrán elnököt a fogolycsere ügyében, és hogy tárgyalásokat folytatnak az orosz féllel.

Megbeszéltem a kérdést Putyin orosz elnökkel, és a jövő hónapban Törökországba is ellátogat. Lehetőségünk lesz arra, hogy ezt szemtől szembe újra megvitassuk. De addig is, ha lesz néhány telefonbeszélgetésünk, újra meg fogjuk vitatni ezt a kérdést

– jelentette ki a török államfő. 

A vezetők találkozóit követően a két ország stratégiai iparágakról szóló egyetértési nyilatkozatot írt alá. Törökország nevében az ipari és technológiai miniszter, Ukrajna nevében pedig a stratégiai ipari miniszter írta alá a megállapodást – írja az Anadolu állami hírügynökség.

Volodimir Zelenszkij ezután a Kígyó-szigetre is elutazott, hogy az ott elesett katonákra emlékezzen.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török államfő (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbeszélést folytat Isztambulban 2023. július 7-én. (Fotó: MTI/EPA/Murat Cetin Muhurdar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.