Román nacionalista tüntetők jelentek meg Tusnádfürdőn + videó

A magyar miniszterelnök beszédét román provokátorok próbálták megzavarni, a rendbontásnak a rendőrök vetettek véget.

Homoky Réka
2023. 07. 22. 15:48
Tusványos tüntetés
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszédet tartott Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombat délelőtt a tusványosi szabadegyetemen, A béke ideje című előadást a román hadak említésével kezdte a magyar kormányfő, ami igen találó volt, egyrészt a helyszínen megjelent román nacionalista tüntetők, másrészt a román külügy miatt, tudniillik a látogatást megelőzően a román külügy jelezte, hogy a magyar kormányfő milyen témákat kerüljön el.

A román külügy segítségemre sietett és küldött nekem egy demarsot, amiben megírták nekem, hogy miről nem szabad beszélnem, miről beszélhetek, de hogyan, és mit kell mellőznöm

 – kezdte beszédét Orbán Viktor. A felszólalást azonban egyéb incidens is beárnyékolta, ugyanis román nacionalista tüntetők jelentek meg a helyszínen.

Tusványoson tartózkodik a magyar miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs is, aki egy képpel számolt be a történtekről.

Indul a szombat Tusványoson!

 – írta a politikus a közösségi oldalán egy fotóhoz, amelyen a háttérben román rendőrökkel és az általuk közrefogott tüntetőkkel szerepel. Az esetről a román sajtó is beszámolt. Az Agerpres hírügynökség azt írta, hogy a magyar miniszterelnök beszédére több ezren regisztráltak, de két román szervezet, a Calea Neamului és a Fratia Ortodoxa közel száz tagját és szimpatizánsát nem engedték be a szervezők a színpad előtti bekerített részre, holott állítólag előzőleg az előírásoknak megfelelően annak rendje és módja szerint beregisztráltak a rendezvény honlapján. Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului vezetője és Dan Grajdeanu, Fratia Ortodoxa elnöke úgy véli, hogy jogtiprás történt a csoport tagjaival szemben, mivel a román nacionalista tüntetők békésen viselkedtek és nem zavarták meg a rendezvényt.

Az Agerpres ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy a csoport tagjai román zászlókkal vonultak fel, és egy molinó is volt náluk, melyen a következő szöveg állt: „Egy örök dolog van: Erdély – román föld”. 

Mihai Tirnoveanu ugyanezzel a molinóval vonult fel a magyar miniszterelnök tavalyi tusványosi beszédekor is. A román hírügynökség kiemelte, hogy a szervezők már péntek este bejelentették, hogy senkit nem fognak beengedni a rendezvényre, aki veszélyeztetheti az esemény békés lebonyolítását vagy a jelenlevők biztonságát.

A rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében a szervezők azt a döntést hozták, hogy Orbán Viktor tusványosi beszédén csak azok vehetnek részt, akik regisztrálnak az eseményre a rendezvény honlapján. 

Ez volt az első alkalom, hogy előzetes regisztrációhoz kötötték a részvételt. A román hírügynökség megkeresésére a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szervezői elmondták, hogy több mint ötezren regisztráltak az eseményre.
 

Borítókép: (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.