Tárgyalás során robbantottak egy kijevi bíróságon

Az elkövető túszul ejtett két biztonsági őrt, majd egy vécében hozta működésbe a robbanószerkezetet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 05. 18:53
null
Ukranian security personnel gather at the entrance to a district court in Kyiv on July 5, 2023, following reports of an explosion. Ukrainian officials said that law enforcement in the capital Kyiv were responding to reports of an explosion at a district court and emergency services were responding on the scene. "There is an emergency in the Shevchenkivskyi court of Kyiv. The police received a report of an explosion," Interior Minister Igor Klymenko said in a statement on social media (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP) Fotó: AFP/Sergei SUPINSKY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robbanás történt egy kijevi bíróságon, a feltételezett elkövető pedig nem sokkal később végzett magával – közölték szerdán az ukrán hatóságok. A tájékoztatás szerint a Sevcsenkivszkij kerületi törvényszéken történtek miatt mozgósították a különleges erőket, az eset kivizsgálására pedig tűzszerészek és nyomozó egységek vonultak ki keresőkutyákkal. A bírósági épületet a rendőrség körülzárta, a helyszínre öt mentőautó és a tűzoltóság egységei is kiérkeztek.

Rendkívüli esemény történt a kijevi Sevcsenkivszkij kerületi bíróságon. A rendőrség robbanásról kapott bejelentést

– közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter, hozzátéve, hogy a részleteket még tisztázzák.

Nem sokkal később a belügyi tárcavezető közölte, hogy előzetes információi szerint a gyanúsított önkezűleg vetett véget életének. Mint mondta, az épület ostromakor a Kord nevű különleges alakulat két tagja sebesült meg. Helyi sajtóértesülések szerint a nap folyamán egy másik robbanást is hallottak, feltehetőleg akkor, amikor a férfit megpróbálták őrizetbe venni. A Sztrana ukrán hírportál beszámolója szerint egy 2015-ös terrorcselekmény miatt bíróság elé állított gyanúsított szökési kísérletéről lehetett szó. A hírportál úgy tudja, az Ihor Humenjuk nevű férfi elragadta az egyik őr fegyverét, s túszul ejtett két biztonságit, akikkel az épület egyik vécéjébe zárkózott be, majd felrobbantott egy robbanószerkezetet. A hírportál később saját forrásaira hivatkozva pontosította korábbi információját, hogy mégsem történt túszejtés. Egyelőre nem tudni, hogy a férfi hogyan juthatott robbanószerhez.

A Sztrana szerint Ihor Humenjuk egy ukrán nacionalista szervezet tagja, aki 2015 augusztusában az ukrán parlament épületénél történt rendbontások idején gránátot dobott a nemzeti gárda tagjaira. Az erőszakos megmozdulások idején a nemzeti gárda négy tagja vesztette életét.

Borítókép: Az ukrán biztonsági személyzet tagjai egy kijevi bíróságnál, miután robbanás történt az épületben 2023. július 5-én (Fotó: AFP/Sergei Supinsky)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.