Tovább panaszkodik a hálátlan ukrán kormány

Most a pénzügyminiszter mondta azt, hogy Kijev egyelőre nem kapott elegendő nemzetközi támogatást a legsürgősebb újjáépítési projektjeihez.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 14. 18:49
BIDEN, Joe; STOLTENBERG, Jens; GEOANA, Mircea Dan; ZELENSZKIJ, Volodimir
Vilnius, 2023. július 12. Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár, Joe Biden amerikai elnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Mircea Geoana, a NATO fõtitkár-helyettese (b-j) a NATO-Ukrajna Tanács ülésén a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én. MTI/AP/Pavel Golovkin Fotó: Pavel Golovkin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter pénteken sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Kijev egyelőre nem jutott elegendő nemzetközi forráshoz az Oroszország indította háború pusztításai miatt szükségessé vált, sürgős újjáépítést szolgáló, idei évre betervezett projektek finanszírozására.

A várt mintegy 12,5 milliárd euróból (4700 milliárd forint) eddig mindössze 3,5 milliárd eurót (1300 milliárd forint) bocsátottak rendelkezésre – közölte pénteken a miniszter a francia kormány küldöttével folytatott találkozójáról beszámolva.

Mint mondta, elsőbbséget élvez a gyors újjáépítés, mert ez szavatolja az ukrán lakosság megélhetését biztonságos körülmények között és az ország gazdasági fellendülését. A legfontosabb teendők között említette meg a nélkülözhetetlen infrastruktúra, az energetikai hálózat és a lakóházak helyreállítását, valamint az aknamentesítést.

Marcsenko szerint Ukrajna csak a költségvetési hiány finanszírozására az idén mintegy 38 milliárd eurót (14 ezer milliárd forint) vár a nemzetközi donoroktól.

Kijev nyugati szövetségesei a katonai segélyek mellett pénzügyi támogatást is nyújtanak, hogy az ország fedezni tudja költségvetési kiadásait és az egyéb költségeket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és kormánya hálátlanságáról a napokban Ben Wallace brit védelmi miniszter beszélt a NATO-csúcs végén. Szerinte a nyugati szövetségesek nem az Amazon házhoz szállító szolgálat, és Ukrajna helyesen tenné, ha az eddigi nyugati katonai segítségért hálát tanúsítana. 

Az Ukrajna elleni orosz háború kezdete, 2022. február 24. óta Kijev saját közlése szerint több mint 170 milliárd euró (csaknem 64 ezer milliárd forint) pénzügyi, katonai és humanitárius támogatásban részesült nemzetközi partnereitől. Az ukrán költségvetési kiadások túlnyomó részét külföldi finanszírozással fedezik.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Joe Biden amerikai elnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Mircea Geoana, a NATO főtitkárhelyettese (b–j) a NATO–Ukrajna Tanács ülésén a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én (Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.