Újságírót támadtak meg Csecsenföldön

Álarcos fegyveresek támadták meg és súlyosan bántalmazták a Novaja Gazeta médium egyik újságírónőjét.

Magyar Nemzet
2023. 07. 04. 15:49
RUSSIA-MEDIA-RIGHTS-INCIDENT This handout picture released on July 4, 2023 by Sergei Babinets, the head of the Crew Against Torture, shows Russian investigative journalist Elena Milashina speaking on a mobile phone at a hospital in the Chechen capital Grozny. An award-winning Russian investigative journalist is in hospital after being badly beaten by armed assailants during a trip to Chechnya, the Memorial human rights group said on July 4, 2023. "Elena Milashina's fingers have been broken and she is sometimes losing consciousness. She has bruises all over her body," the group said on social media. (Photo by Sergei Babinets / The Crew Against Torture / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / The Crew Against Torture / Sergei Babinets" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: Europress/AFP/Sergei Babinets
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Álarcos fegyveresek támadták meg, és súlyosan bántalmazták a Novaja Gazeta médium egyik újságírónőjét Csecsenföldön.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője jelezte: az államfőt is tájékoztatták a Jelena Milasina elleni támadásról, amelyet nagyon súlyosnak tekintenek. 

A jogvédő szervezetek és Milasina munkatársainak beszámolója szerint az újságírónő Alekszandr Nyemov ügyvéddel együtt utazott egy autóban a csecsen főváros, Groznij felé egy bírósági meghallgatásra tartva, amikor járművüket megállították, és rájuk támadtak. Mindkettejüket egy szomszédos régió kórházába szállították.

Jelena Milasina elmesélte, hogy a támadók fegyvert szegeztek a fejükhöz, megrugdosták és halállal fenyegették meg őket. Miközben verték őket, a támadók azt kiabálták:

Figyelmeztettünk titeket, tűnjetek el innen, és ne írjatok semmiről!

− közölte az Oroszországban betiltott Memorial jogvédő csoport a Telegramon. Hozzátették, a támadók leborotválták az újságírónő haját, zöld festékkel kenték be a fejét, és több ujját is eltörték.

A Kínzás Elleni Csoport nevű jogvédő szervezet azt közölte, hogy az újságíróval utazó Alekszandr Nyemovot megszúrták a lábán. 

Milasina évekig vizsgálódott a csecsenföldi jogsértések ügyében, most azért utazott Groznijba, hogy tudósítson egy csalással és rendőrök bántalmazásával megvádolt nő bírósági tárgyalásáról. 

Az ügyben a bíróság kedden bűnösnek találta a vádlottat, és öt és fél év büntetőtáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov kedden jelezte: tájékoztatják Vlagyimir Putyin elnököt Milasináék megveréséről. Közlése szerint ez súlyos támadás volt, amelyre határozott választ kell adni.

 

Borítókép: A megtámadott újságírónő, Jelena Milasina, miután ellátták a közeli kórházban. (Fotó: Europress/AFP/Sergei Babinets)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.