Vlagyimir Putyin: Oroszország válaszolni fog, ha kazettás bombákkal támadják + videó

Az éleslőszerek a földet érés után később bármikor felrobbanhatnak, ezzel megölve vagy megcsonkítva az áldozataikat.

Magyar Nemzet
2023. 07. 16. 12:19
PUTYIN, Vlagyimir
Szentpétervár, 2023. június 17. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat a Dél-afrikai Köztársaság, Egyiptom, Szenegál, Zambia, Uganda és a Kongói Köztársaság vezetõivel és magas rangú tisztségviselõivel Szentpéterváron 2023. június 17-én. Az afrikai vezetõk látogatásának célja az ukrajnai béke elõmozdítása. MTI/AP/Ria Novosztyi orosz hírügynökség/Pavel Bednyakov Fotó: Pavel Bednyakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben kazettás bombákat vetnek be az oroszok ellen, akkor Moszkva fenntartja a jogot arra, hogy viszonozza a támadást – nyilatkozta a háború legújabb fejleményei kapcsán Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök hozzátette: Oroszország eddig nem érezte szükségét annak, hogy bevesse a saját kazettás bombáit, de a reciprocitás elve alapján válaszolhat egy ilyen akcióra.

Putyin a Rosszija 1 orosz televíziónak nyilatkozva kiemelte: meggyőződése, hogy a kazettás lőszerek Kijevbe szállítását és azok felhasználását bűncselekménynek kell tekinteni.

A kazettás bombákkal kapcsolatban maga az amerikai kormány adott értékelést. Azt mondták, bűncselekménynek kell tekinteni a kazettás lőszerek használatát. Úgy gondolom, hogy így kell kezelni ezt

– mondta az orosz államfő.

Az interjúban az elnök leszögezte: Oroszország jelentős készletekkel rendelkezik a különféle típusú kazettás lőszerekből. Az Ukrajnának szánt amerikai szállítmánnyal kapcsolatban pedig azt mondta, hogy azért adnak Kijevnek ilyen eszközöket, mert lőszerhiányuk van.

Emlékeztetett arra is, hogy az ukrán hadsereg akár 5-6 ezer 155-ös kaliberű lövedéket is elfogyaszt naponta, míg az USA havonta 15 ezer ilyet gyárt.

– Nincs elég lőszerük nekik, és már Európában is hiány van. Ezért nem találtak jobb megoldást annál, mint hogy kazettás lőszerek alkalmazását javasolják nekik

 – mondta Vlagyimir Putyin.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban is írt, a kazettás bombák olyan tüzérségi lövedékek, amelyek a ledobásuk után nem egyben, hanem számtalan kis lövedék formájában, hatalmas területen szóródnak szét. A kazettás bombák jelentős része a földet érés után sem robban fel. Ezek az éleslőszerek később bármikor felrobbanhatnak, ezzel megölve vagy megcsonkítva az áldozataikat. Ugyan katonai szempontból hatékonyak lehetnek, ha a lövészárkokban és megerősített állásokban beásott szárazföldi csapatok ellen használják őket, ugyanakkor hatalmas veszélyt jelentenek a polgári lakosságra. 


Borítókép: A Ria Novosztyi orosz hírügynökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat a Dél-afrikai Köztársaság, Egyiptom, Szenegál, Zambia, Uganda és a Kongói Köztársaság vezetőivel és magas rangú tisztségviselőivel Szentpéterváron 2023. június 17-én. (Fotó: MTI/AP/Ria Novosztyi orosz hírügynökség/Pavel Bednyakov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.