A BRICS-csoport bővülése Ursula von der Leyen és Josep Borrell veresége

A BRICS bővítése Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének és Josep Borell, az EU külpolitikai vezetőjének személyes kudarca.

Magyar Nemzet
2023. 08. 25. 17:07
null
Borítókép: Az orosz külügyminisztérium által közreadott kép a BRICS-országok johannesburgi csúcstalálkozóján részt vevő politikusokról 2023. augusztus 22-én. A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-csoport állam- és kormányfői augusztus 22. és 24. között üléseznek Dél-Afrikában. Balról-jobbra: Luiz Inácio Lula da Silva brazil, Hszi Csin-ping kínai, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök, Narendra Modi indiai kormányfő és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-csoport állam- és kormányfői nyilatkozataikban egyértelművé tették, hogy elismerik a Nyugat által propagált stratégiai terveket, amelyek a „szabályalapú rend” vagy az „értékorientált külpolitika” kifejezések alatt működnek, de amiért azok a nyugati hegemónia fenntartásának eszközeiért felelnek, ezért elutasították őket. Ehelyett a BRICS-szövetség képviselői a nemzetközi joghoz való visszatérést szorgalmazzák, amelynek érvényességét világszerte alkalmazni kell.

Ez személyes veresége Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének és Josep Borellnek, az EU külpolitikai vezetőjének is. Mindkettőjük felett eljárt az idő, hiszen még mindig úgy látják, hogy Európa a kert, minden más pedig dzsungel. Be kell látni, hogy elmúlt az a korszak, amikor Európa irányíthatta a világot – írja a Berliner Zeitung német lap.

Cyril Ramaphosa dél -afrikai elnök jelentette be , hogy a BRICS-csoport hat új taggal bővül január elsejével: Argentínával, Iránnal, az Egyesült Arab Emírségekkel, Szaúd-Arábiával, Etiópiával és Egyiptommal.

Sok nyugati média a BRICS-csúcs kapcsán a feltörekvő piacok találkozójaként aposztrofálta az eseményt. Pedig a világ népességének majdnem fele kerül bele a szövetségbe, az új tagokkal pedig transzkontinentális szövetség még egy szintet lép. Korábban húsz ország jelentkezett, hogy jelentkezne a szövetségbe, amiről a dél-afrikai elnök elmondta, hogy nagyra értékelik, hogy ennyi ország lépne be, és külügyminisztereiket megbízták a BRICS-partnerország modelljének és a potenciális partnerországok listájának továbbfejlesztésével.

Megoldandó problémaként merült fel a dollármentesítés. Úgy gondolják, itt az ideje, hogy a helyi valutákat és az alternatív fizetési rendszereket használják, ezzel pedig egyelőre háttérbe szorult egy csoporton belül használt közös valuta életre hívása.

Borítókép: Az orosz külügyminisztérium által közreadott kép a BRICS-országok johannesburgi csúcstalálkozóján részt vevő politikusokról 2023. augusztus 22-én. (Fotó: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.