A rendvédelmi szervek passzivitása ellen tiltakoznak a Hargita megyei polgármesterek

Félszáz Hargita megyei település polgármestere írta alá azt a román belügyminiszternek címzett petíciót, amelyben a rendvédelmi szervek úzvölgyi passzivitása ellen tiltakoznak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 04. 18:26
Úzvölgye, 2019. május 17. A csíkszentmártoni önkormányzat dolgozói karbantartást végeznek a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye átalakított magyar katonai temetőjében 2019. május 17-én. A Bákó megyei Dormánfalva (Darmanesti) önkormányzata román katonasírok parcelláját hozta létre a temetőben anélkül, hogy engedélyt kért volna a temetőt fenntartó és gondozó Csíkszentmárton önkormányzatától. A román hősi emlékművet és sírokat május 17-én szerette volna felavatni a dormánfalvi önkormányzat, de az ünnepség a magyarok tiltakozása miatt elmaradt. MTI/Veres Nándor Fotó: Veres Nándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Marian-Catalin Predoiu belügyminiszternek címzett, az MTI-hez is eljuttatott román nyelvű petícióban emlékeztetik a tárcavezetőt a július 8-i úzvölgyi történésekre. Felidézik, hogy több román szervezet tagjai vandalizmusra és sírgyalázásra emlékeztető viselkedést tanúsítva behatoltak a nemzetközi katonatemetőbe, ahol 150 fakeresztet állítottak fel. Rámutatnak, hogy mindez a román rendőrség és csendőrség tagjainak jelenlétében történt, akik nem léptek közbe, hogy megakadályozzák az incidenst.

A petíció írói leszögezik, hogy az úzvölgyi katonatemető nagy jelentőségű építészeti, kulturális-spirituális létesítmény, amely védelmet, megőrzést és megfelelő figyelmet igényel. 

Meg vagyunk győződve, hogy a Hargita megyei közigazgatási egységek nem alsóbbrendűbbek ebben az országban

− áll a petícióban. Ennek írói épp ezért elfogadhatatlannak tartják a történteket és azt, hogy ezek azon hatóságok képviselőinek jelenlétében történtek, amelyeknek feladata lenne elejét venni a hasonló incidenseknek.

Az aláírók rámutatnak, hogy minden talpalatnyi földnek − legyen köz- vagy magánterület − van birtoklevele, amit a törvény véd. Az úzvölgyi terület tulajdoni lapján Csíkszentmárton község szerepel, ezért szerintük elfogadhatatlan, hogy a rendvédelmi szervek engedélyezték „a vandál cselekedeteket”. Kérik a minisztert, hozza meg a szükséges intézkedéseket az ügy kivizsgálása érdekében, és követelje meg a felelősségteljes, tiszteletteljes, megfontolt viselkedést az emlékhelyeken.

Hozzáteszik: határozottan elítélik a történteket, és azon reményüknek adnak hangot, hogy a jövőben sikerül megelőzni a hasonló erkölcstelen és törvénytelen eseményeket, és hogy Romániában a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, etnikumtól függetlenül.

A petíciót a Hargita megyei önkormányzat elnöke, Borboly Csaba mellett a székelyföldi megye 53 polgármestere írta alá, pénteken küldték el Bukarestbe. Ebben arra is kérik az illetékeseket, tegyenek határozott, azonnali intézkedéseket az elkövetők azonosítására és felelősségre vonására.

A Nemzet Útja (Calea Neamului) és más román szervezetek hívei július 8-án 150 fakeresztet állítottak fel a nemzetközi katonatemetőben a június 29-én eltávolított betonkeresztek helyébe. A román nemzeti színű szalaggal átkötött kisebb keresztek mellé egy nagyot és egy zászlórudat is kihelyeztek, utóbbin a román zászlóval. A román rendőrség és csendőrség nagy erőkkel volt jelen a helyszínen, de nem lépett közbe.

Borítókép: A csíkszentmártoni önkormányzat dolgozói karbantartást végeznek a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye átalakított magyar katonai temetőjében 2019. május 17-én  (Fotó: MTI/Veres Nándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.