A Wagner segítségét kérik a puccsisták

„Szükségük van a Wagnerre, mert az lesz a garanciájuk a hatalom megtartására” – mondja egy kutató.

Magyar Nemzet
2023. 08. 06. 7:49
BAZOUM, Mohamed
Niamey, 2023. július 30. A puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes támogatói az ezredes portréjával a kezükben Niger fõvárosában, Niameyben 2023. július 30-án. Néhány nappal korábban a nyugat-afrikai ország elnökét, Mohamed Bazoumot katonai puccsisták eltávolították a hatalomból, õrizetbe vették, az ország határait lezárták, éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, a köztársasági intézmények mûködését pedig felfüggesztették. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozottan elítélte a nigeri katonai puccsot, és Mohamed Bazoum elnök azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte. MTI/AP/Sam Mednick Fotó: Sam Mednick
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Niger új katonai juntája a Wagner orosz zsoldoscsoport segítségét kérte, mivel közeledik a határidő, ameddig szabadon kellene engedniük az ország leváltott elnökét – mondta Wassim Nasr újságíró, a Soufan Center vezető kutatója az Associated Press hírügynökségnek.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) vasárnapi határidőt szabott a háziőrizetben tartott Mohamed Bazoum nigeri elnök szabadon engedésére és hivatalába történő visszahelyezésére, ellenkező esetben a juntának katonai beavatkozással kell szembenéznie.

A puccs egyik vezetője, Salifou Mody tábornok a szomszédos Maliban tett látogatása során találkozott a Wagner-csoport egyik emberével, és ő kérte a zsoldosok segítségét a kutató szerint, akinek három mali forrás és egy francia diplomata megerősítette a találkozót.

Szükségük van a Wagnerre, mert az lesz a garanciájuk a hatalom megtartására

– fogalmazott Nasr, hozzátéve, hogy 

a Wagner-csoport megfontolja a kérést.

A nigeri állami televízió arról is beszámolt, hogy a szimpatizáns junta által irányított Maliban tett látogatása után Mody tábornok óva intett a katonai beavatkozástól, és megfogadta, hogy Niger mindent megtesz azért, hogy ne váljon egy új Líbiává.

Arra, hogy a puccsista vezetők kapcsolatban állnak a Wagner orosz zsoldoscsoporttal, már a megbuktatott elnök, Mohamed Bazoum is felhívta a figyelmet, amikor véleménycikkben kérte a nyugati hatalmak támogatását az alkotmányos rend helyreállításához.

Borítókép: A puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes támogatói az ezredes portréjával a kezükben Niger fővárosában, Niameyben 2023. július 30-án (Fotó: MTI/AP/Sam Mednick)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.