Egy amerikai képviselő szerint béketárgyalás kell, mert a háború megnyerhetetlen

Andy Harris magyar származású republikánus politikus már csak humanitárius segélyeket adna Ukrajnának.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico, Alapjogokért Központ2023. 08. 19. 18:44
Andy Harris, magyar származású republikánus kongresszusi képviselő. (Fotó: Dave DeCamp / Twitter)
Andy Harris, magyar származású republikánus kongresszusi képviselő. (Fotó: Dave DeCamp / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szerintem itt az ideje, hogy béketárgyalásokat szorgalmazzunk. Tudom persze, hogy Zelenszkij elnök ezt nem akarja, de ő nélkülünk csúnyán elveszítené a háborút, míg a segítségünkkel nem nyeri meg. Ez most egy patthelyzet” – idézte a Politico politikai hírportál Andy Harris magyar származású amerikai kongresszusi képviselő minapi felszólalását, amelyet az Alapjogokért Központ is szemlézett.

A jogi elemző- és kutatóintézet szerint

Harris ezzel csatlakozott a republikánusok keményvonalasaihoz, akik a Capitol Hillen a háború tárgyalásos befejezését szorgalmazzák.

A képviselő az ukrán ellentámadásról úgy vélekedett, hogy az kudarcot vallott, míg a kilátások kapcsán úgy fogalmazott: „Nem vagyok benne biztos, hogy ez megnyerhető.”

Amint arra az Alapjogokért Központ is rámutat, Harris olyan aggályokat emleget a háború kapcsán, mint a csalás, a pazarlás, az amerikai élelmiszerárak emelkedése vagy éppen a harmadik világháború kirobbanásának a lehetősége Ukrajna NATO-csatlakozásával. A politikus legfőbb érve pedig az, hogy még az Egyesült Államoknak sincs ennyi pénze, amivel a növekvő államadósságra utalt.

Forrás: Alapjogokért Központ

Mint arra az Alapjogokért Központ emlékeztet, a magyar felmenőkkel is rendelkező politikus a háború első hónapjaiban rendületlenül támogatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, tavaly megszavazta a kongresszus nagy, önálló ukrán segélycsomagját, amely katonai és humanitárius segélyt egyaránt támogatott az országnak az Oroszország elleni harcban.

Ugyanakkor a képviselő további támogatásokról legutóbb már úgy fogalmazott:

Csak akkor támogatom, ha humanitárius segélyekről van szó.

Majd kifejtette, hogy a katonai segélyeket vagy az ellenőrzések nélküli támogatásokat már nem pártolja.

Amint arra a Politico is rámutatott, Harris nem az egyetlen a republikánusok közül, aki megváltoztatta álláspontját Ukrajna támogatása ügyében. A portál szerint mindez komoly fejfájást okozhat majd Kevin McCarthy republikánus házelnöknek, amikor a képviselők a jövő hónapban a Joe Biden demokrata elnök által protezsált 24 milliárd dollár értékű újabb támogatásról szavaznak majd.

Érdekesség, hogy Andy Harris annak a republikánus Freedom Caucusnak (kvázifrakciónak) a tagja, amely az év elején ellenállt McCarthy képviselőházi elnökké választásának. Harris végül a 13. szavazási fordulóban – hosszas alkudozások következtében – megszavazta a politikus tisztségét, amelyet republikánus társai vastapssal fogadtak, noha McCarthy tényleges megválasztásához még két szavazási fordulóra volt szükség.

Borítókép: Andy Harris magyar származású republikánus kongresszusi képviselő. (Forrás: Dave DeCamp/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.