Hiába az irányelvek, a Wagner továbbra is toboroz a Facebookon

A Meta ígéretei ellenére a magánhadsereg 13 nyelven toboroz a nyugati közösségi médiában.

Magyar Nemzet
Forrás: Euronews, The Guardian2023. 08. 19. 14:00
null
RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-WAGNER Fotó: ROMAN ROMOKHOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába minősítette korábban a Meta, amerikai alapítású közösségi hálózat veszélyes szervezetnek a Wagner orosz zsoldoscsoportot, hozzátéve, hogy a felületeiken – a Facebookon és az Instagramon – népszerűsítő tartalmakat eltávolítják majd, egy friss tanulmány szerint ezek a tartalmak még mindig elérhetőek a platformokon – hívta fel a figyelmet a londoni székhelyű Institute for Strategic Dialogue (ISD), szélsőségességet és dezinformációt nyomon követő nonprofit szervezet tanulmányára az Euronews hírportál.

Májusban a Meta úgy fogalmazott:

A Wagner-csoportot veszélyes szervezetként jelöljük meg, így nem lehet jelen a platformjainkon. Azokat a tartalmakat is eltávolítva, amelyek őket dicsérik, támogatják, vagy az ide történő toborzást segítik.

A Wagnert széles körben azzal vádolják, hogy az elmúlt években világszerte követett el bűncselekményeket, megsértve az emberi jogokat is.

A Meta saját irányelvei szerint azonban nem engedi, hogy olyan veszélyes szervezetek vagy személyek jelen legyenek a platformjain, amelyek erőszakos küldetést hirdetnek vagy erőszakos tevékenységet folytatnak.

Az ISD összesen 114 olyan fiókot talált a Facebookon és az Instagramon, amelyek vagy dicsőítik Wagnert, vagy toborzó tartalmakat posztolnak a zsoldoscsoportnak. A bejegyzéseket, videókat 13 nyelven tették közzé: angolul, franciául, németül, olaszul, spanyolul, portugálul, arabul, macedónul, lengyelül, románul, indonézül, vietnámiul és oroszul. Ezekben olyan üzeneteket fogalmaznak meg, mint:

A Wagner a világ legerősebb magánhadserege

Míg más posztok Kreml-barát propagandát hangoztatnak.

A nonprofit szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy ezen fiókok közül több jelentős, tízezer feletti követőtábort tudhatnak magukénak. Itt nemcsak a csatlakozásra hívva fel a figyelmet, hanem a potenciális újoncokat arról próbálva meggyőzni, hogy a Wagner a „családjába” fogadja a jelentkezőket és nem lesz belőlük ágyútöltelék.

Mindeközben a The Guardian, brit lap arra hívja fel a figyelmet, hogy már olyan elítélt bűnözők is szabadlábra kerülhettek, akiket a Wagner a börtönökből toborzott az ukrán frontra. 

Nekik azt ígérték, hogy féléves szolgálatot – volt, akitől ennél hosszabb időt kértek – követően nem kell letölteniük maradék büntetésüket és szabadlábra kerülhetnek.

A lap szerint tízezrek éltek ezzel a lehetősséggel, köztük olyan gyilkosok, mint a húszévesen elhunyt Vera Pekhteleva exbarátja, Vladiszlav Kanyusz, aki megkínozta, majd meggyilkolta a fiatal lányt. Így hiába ítélte a bíróság 17 év börtönre Kanyuszt, a lány családja szerint a gyilkos a Wagnernél eltöltött fél év után visszakerült a társadalomba.

Borítókép: Wagner-katonák Rosztov-on-Don városában 2023. június 24-én (Fotó: AFP/Roman Romokhov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.