Az észt kormányfő vesztét okozhatják férjének orosz üzleti kapcsolatai

Az észt pártok tárgyalásokat folytatnak a miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítványról.

2023. 08. 27. 10:58
KALLAS, Kaja
Tallinn, 2023. február 3. Kaja Kallas észt miniszterelnök a három balti állam kormányfõinek informális találkozóját követõ sajtóértekezleten Tallinnban 2023. február 3-án. A három ország miniszterelnöke Ukrajnáról, az energiáról és a vilniusi NATO-csúcstalálkozó elõkészületeirõl tanácskozott. MTI/EPA/Valda Kalnina Fotó: Valda Kalnina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondásra szólította fel Kaja Kallas észt miniszterelnököt a Haza Párt (Isamaa) elnöke, Urmas Reinsalu, miután kiderült, a kormányfő férjét komoly üzleti szálak fűzték Oroszországhoz – írta meg az ERR észt közmédia.

A Haza Párt üzenete egyértelmű: Kaja Kallasnak távoznia kell

– hangoztatta a korábbi külügyminiszter. Urmas Reinsalu úgy vélte, a kormányfő erkölcstelensége biztonsági fenyegetést is jelent, amely aláássa Észtország nemzetközi hitelességét a határozott szankciós politika és Ukrajna folyamatos támogatása tekintetében.

Ugyan Kaja Kallas maga is az egyik leghangosabb szószólója Kijev támogatásának, ám a napokban kiderült, hogy a miniszterelnök férjének tulajdonában lévő cég a háború kitörése óta 30 millió euró értékben szállított nyersanyagokat egy orosz gyárnak. Reinsalu arról is beszélt, az újabb információk szerint idén tavasz óta 2,7 millió dollár értékű félkész terméket szállítottak Oroszországba, hogy elkerüljék az uniós szankciókat.

Amikor az ügy nyilvánosságra került, a miniszterelnök szemérmetlenül azt hazudta, hogy nem történt áruszállítás Oroszországba, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy ebben a magatartásban nincs semmi erkölcstelen

 – mondta a Haza Párt vezetője.

Ahogyan lapunk is megírta: Kallas elismerte férje részesedését a Stark Logistics szállítmányozó cégben, de állítása szerint a vállalat már nem üzletel orosz ügyfelekkel. Elismerte, hogy a cég korábban nyújtott logisztikai szolgáltatásokat Oroszországban, de ezeket Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja óta már megszüntették.

Az Észt Centrumpárt eközben közölte, hogy tárgyalásokba kezd más pártokkal a miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítvány benyújtásáról. 

A miniszterelnököt két jelentős észt lap is lemondásra szólította fel, és több közvélemény-kutatás is arra jutott, hogy a megkérdezettek többsége szerint le kellene mondania – írta meg a Reuters hírügynökség.

 

Borítókép: Kaja Kallas észt miniszterelnök Tallinnban 2023. február 3-án (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.