Csaknem ezer euróba kerül havonta egy migráns az olaszoknak

A migránsok fogadása elképesztő anyagi terhet jelent az olasz államháztartás számára. Az Il Giornale olasz napilap összeállítása szerint személyenként 350 euróba kerülnek az érkezéskor, majd havonta 945 euróba. Az első, 350 eurós csomag a legfontosabb ruházati darabokat, tisztálkodási cikkeket, telefonfeltöltő kártyát és a legalapvetőbb eszközöket tartalmazza. A csaknem ezereurós költség pedig a befogadóközpontban való elhelyezést fedezi.

2023. 08. 30. 16:38
null
Arrecife, 2023. augusztus 21. Illegális bevándorlók várakoznak a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvõ Arrecife kikötõjében 2023. augusztus 21-én. A tengeri mentõszolgálat egyik hajója 128 migránst vett a fedélzetére a spanyol partoknál, közülük 74 embert a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetén fekvõ La Restinga kikötõjébe vittek. MTI/EPA-EFE/Adriel Perdomo Fotó: Adriel Perdomo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több aggódó és tiltakozó vélemény fogalmazódik meg az olaszokban amiatt, mert naponta ezrével érkeznek az illegális bevándorlók a Földközi-tengeren keresztül. Az már mindenki számára kétségtelen, hogy a rendszer a rendkívüli nyomás következtében az összeomlás határaihoz ért. Luca Zaia, az észak-olaszországi Veneto kormányzója különösen azt sérelmezi, hogy képtelenség emberséges és méltó körülményeket biztosítani a tömegesen érkező bevándorlóknak, és kijelentette, hogy uniós támogatás nélkül összeomlik az ország. Az érkezők csupán nyolc százaléka jogosult menekültstátusra, a többiek gazdasági menekültek, de kitoloncolásuk szinte lehetetlen.

Teljes Afrika nem fér el Olaszországban. Nem fajgyűlöletről van szó, hanem objektív megítélésről. Méltóságteljes befogadást a jelenlegi számokkal már nem lehet teljesíteni

– fogalmazott Veneto tartomány kormányzója. Becslései szerint könnyen bekövetkezhet, hogy az év végéig az Olaszországba érkezők száma eléri a kétszázezer főt. Véleménye szerint Európának kézbe kellene vennie a dolgokat. Úgy véli azonban, hogy a jelenlegi, hagyományosan szocialista európai elit nem fogja az Itália által szorgalmazott irányvonalat támogatni.

Nincs remény, ha nem történik éles paradigmaváltás, és az elkövetkező európai választásokon az állampolgárok nem támogatják nagyobb számban a jobboldali pártokat.

Kétségtelen, hogy a migránsok fogadása elképesztő anyagi terhet jelent az államháztartás számára. Az Il Giornale olasz napilap összeállítása szerint személyenként 350 euróba kerülnek az érkezéskor, majd havonta 945 euróba. Az első, 350 eurós csomag a legfontosabb ruházati darabokat, tisztálkodási cikkeket, telefonfeltöltő kártyát és a legalapvetőbb eszközöket tartalmazza. A csaknem ezereurós költség pedig a befogadóközpontban való elhelyezést fedezi. Az év eleje óta érkezettek eltartása már a 800 millió eurót is meghaladta, nem beszélve a táborok takarításáról, a szállítási költségekről, a tolmácsok fizetéséről és más egyéb kiadásról. A bevándorlókra fordított havi 945 euró egyébként majdnem kétszerese a 570 alapnyugdíj-juttatásnak és közel száz euróval több, mint a polgári alapjövedelem.

Összehasonlításképp: Matteo Salvini belügyminisztersége alatt nemcsak az érkezők száma volt lényegesen alacsonyabb, hanem az egy főre jutó kiadások is sokkal mérsékeltebbek voltak. Salvini idejében az első segélycsomag 180–250 euróba került. Egy bevándorló napi ellátása pedig 19–25 euró körül mozgott, ami mára már átlagosan 35 euróra emelkedett, a kiskorúak esetében pedig eléri akár a 80–100 eurót is.

Borítókép: Illegális bevándorlók várakoznak a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvő Arrecife kikötőjében 2023. augusztus 21-én (Fotó: MTI/EPA-EFE/Adriel Perdomo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.