Tömeges megszállástól tart a jobboldali olasz kormány

Az olasz nemzetbiztonsági hivatal becslései szerint az afrikai országokban több százezer, túlnyomórészt gazdasági menekült áll indulásra készen, hogy Európába jusson.

2023. 03. 14. 19:23
null
Tunisz, 2023. március 3. Fekete-afrikai migránsok tábora a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tuniszi irodája elõtt 2023. március 3-án. Kaísz Szaíd tunéziai elnök február végén "sürgõs intézkedéseket" jelentett be a Szaharától délre fekvõ afrikai országok illegális bevándorlóival szemben, mert jelenlétük "erõszak, bûnözés és egyéb elfogadhatatlan cselekmények melegágya". MTI/AP/Haszene Dridi Fotó: Haszene Dridi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggodalommal tölti el a Giorgia Meloni vezette jobbközép kormányt az az olasz titkosszolgálat által közzétett felmérés, amely szerint tömeges megszállásra számíthat akár már az elkövetkező hónapokban. 

A nemzetbiztonsági hivatal becslései szerint az afrikai országokban több százezer, túlnyomórészt gazdasági menekült áll indulásra készen, hogy Európába jusson a Földközi-tenger migrációs folyosóján keresztül. 

Giorgia Meloni miniszterelnök hétfőn a nemzetbiztonsági hivatalok vezetőivel tárgyalt a megnövekedett migrációs krízisről. Az egyeztetésen részt vett Matteo Piantedosi, a belügyi tárca vezetője, Matteo Salvini a kikötőkért felelős infrastrukturális és közlekedési miniszter, illetve Guido Crosetto honvédelmi miniszter is. 

Antonio Tajani külügyminiszter az olasz napilapoknak úgy nyilatkozott, a migráció megfékezésére irányuló korábbi kezdeményezések és ígérgetések már nem elegendők, elérkezett a tettek ideje. 

A külügyi tárca vezetője attól tart, hogy amennyiben Tunéziában politikai robbanás következik be, naponta akár ezer bevándorlóval kell számolnia Olaszországnak. 

Kétségtelenül egyre komolyabb kihívást jelent a megnövekedett migrációs nyomás kezelése az olasz kormány számára. Giorgia Meloni a kormányalakítás óta rendkívüli erőfeszítéssel fáradozik a migrációs krízis felszámolásán, az azonban egyre nyilvánvalóbb, hogy a jelenleg életben lévő jogszabályok nem jelentenek visszatartó erőt az Afrikából indulni készülő tömegek megfékezésére.

– Megdöbbentő – fogalmazott Meloni az év eleje óta Olaszországba érkezett illegális bevándorlók statisztikája láttán, majd hozzáfűzte:

fel kell készülni arra, hogy a kedvező időjárás beálltával a helyzet súlyosbodni fog. 

A kormányfő azon aggodalmának is hangot adott, hogy amennyiben az Európai Unió nem lép közbe, és továbbra is egyedül hagyja Olaszországot, nyáron elkezdődik Olaszország megszállása. 

Giorgia Meloni és Matteo Salvini mellett egyébként Alfredo Mantovano, a minisztertanácsi elnökség helyettes államtitkára, Matteo Piantedosi belügyminiszter és Guido Crosetto honvédelmi miniszter is felszólal a szerdán esedékes ülésen a parlament képviselőházában, melyen a migrációs politikára vonatkozó legfontosabb irányvonalak kerülnek megvitatásra. 

A kulcsfontosságú tárcák vezetői egyetértenek abban, hogy az ENSZ bevonása megoldást jelenthet a rendkívüli krízishelyzet megelőzésére, és abban is egyetértés van, hogy a hajókat az indulás előtt kell megsemmisíteni. 

Az olasz sajtó becslései szerint a korábban sokat emlegetett hajóblokád felállításának elképzelése is újra előkerülhet. 

A kormány tagjai egyébként azt feltételezik, hogy az orosz zsoldoshadsereg, a Wagner-csoport is hozzájárul ahhoz, hogy tömegek induljanak útnak Afrikából Európa irányába. 

Guido Crosetto honvédelmi miniszter szerint az oroszok így állnak bosszút Olaszországon, amiért az támogatja Ukrajnát. Jevgenyin Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője egy Telegram-bejegyzésben reagált az olasz kormány vádjaira, hangsúlyozva, hogy nincs közük a migrációs válásághoz, nem foglalkoznak vele. 

Crosetto a NATO bevonását is szorgalmazta, érvelése szerint ugyanis  az észak-atlanti szövetségnek katonai fellépéssel kellene segítenie a bevándorló tömegek feltartóztatásában.

Borítókép: Fekete-afrikai migránsok tábora a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tuniszi irodája előtt  2023. március 3-án. Kaísz Szaíd tunéziai elnök február végén „sürgős intézkedéseket” jelentett be a Szaharától délre fekvő afrikai országok illegális bevándorlóival szemben, mert jelenlétük „erőszak, bűnözés és egyéb elfogadhatatlan cselekmények melegágya” (Forrás: MTI/AP/Haszene Dridi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.