Csúnyán összerúgta a port Oroszország és Japán

Az oroszok szerint Japán beavatkozott az országuk belügyeibe.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 07. 20:31
LAVROV, Szergej
Jakarta, 2023. július 13. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) és partnerországainak külügyminiszteri tanácskozásán Jakartában 2023. július 13-án. MTI/EPA pool/Adi Weda Fotó: Adi Weda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozott tiltakozását fejezte ki Japán moszkvai nagykövetségének hétfőn az orosz külügyminisztérium Oroszország belügyeibe való beavatkozás miatt, miután Tokió helyszínt biztosított a Poszt-Oroszország Szabad Népeinek Fóruma elnevezésű szervezet tanácskozásának.

Az orosz diplomáciai tárca rámutatott, hogy a lengyelországi bejegyzésű nem kormányzati szervezetet Oroszországban korábban nemkívánatosnak nyilvánították, és tagjait terroristaként tartják számon.

A Kommerszant című lap szerint a szervezet 7. fórumát augusztus 1–2-án tartották Tokióban. Korábban a fórum kétszer ülésezett Lengyelországban, illetve egyszer Csehországban, Svédországban, Belgiumban és az Egyesült Államokban.

Moszkva orosz belügyekbe való beavatkozási kísérletnek minősítette, hogy a rendezvény záródokumentumát, amely az oroszok szerint az orosz államiság aláásására és területi integritásának megsértésére irányuló felhívásokat tartalmazott, a japán parlament tagjai is aláírták. Az orosz külügyminisztérium kifogásolta, hogy Kisida Fumio japán miniszterelnök kormánya azzal, hogy otthont adott a rendezvénynek, nyíltan támogatásáról biztosította az Oroszország elleni terrorista retorikát és a gyűlölet ideológiáját.

Ebben az összefüggésben nem meglepő, hogy Tokió megpróbálja összekapcsolni az oroszellenes akciót a saját, a Kuril-szigetekre vonatkozó illegitim revansista követeléseivel

– közölte a külügyminisztérium, és a japán érdekekre nézve érzékeny válaszintézkedéseket helyezett kilátásba Tokióval szemben egy esetleges újabb provokáció esetén. Az orosz igazságügyi minisztérium április 3-án jelentette be, hogy a Poszt-Oroszországi Szabad Népek Fórumát felvette a nemkívánatos szervezetek nyilvántartásába. Márciusban az orosz főügyészség megállapította, hogy a fórum ülésein állandó szakértőként etnoszeparatista mozgalmak vezetői és olyan külföldi előadók működnek közre, akik szisztematikus ruszofób propagandatevékenységet fejtenek ki.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. (Fotó: MTI/EPA pool/Adi Weda)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.