Drónokkal lép fel az erdőtüzek ellen Görögország

A görög kormányfő szerint több tíz millió eurót költöttek az erdőtüzek megelőzésére, de ez még mindig nem volt elég.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 31. 19:56
null
Jánnuli, 2023. augusztus 31. Lángol a növényzet az északkelet-görögországi Évrosz tartománybeli Jánnuli település közelében augusztus 31-én. A hõség és az erõs szelek miatt tizennegyedik napja pusztítanak erdõtüzek Görögországban. Az idõjárási körülmények továbbra is nehezítik az oltást. MTI/EPA/ANA-MPA/Dimitrisz Alexudisz Fotó: Dimitrisz Alexudisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögország drónokat fog bevetni és tűzérzékelő rendszereket telepít, hogy hatékonyabban működjön az erdőtüzek előrejelzése – közölte Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök csütörtökön.

Görögország számos erdőtűzzel küzd az idén, július óta többen életüket vesztették, és ezreknek kellett elhagyniuk otthonukat. A lángok elleni küzdelmet nehezíti a 40 Celsius-fokot is meghaladó hőhullám és az erős szél.

Jelenleg is több mint 600 tűzoltó küzd a lángokkal helikopterek és repülőgépek támogatásával a még pusztító három nagyobb erdőtűznél.

A miniszterelnök kijelentette: Görögországnak meg kell reformálnia tűzoltási és tűzmegelőzési politikáját, és többet kell tennie a klímaváltozásnak az ország gazdaságára és társadalmára gyakorolt drámai hatásainak enyhítése érdekében.

„Idén minden eddiginél jobban felkészültünk, de példátlan eseménysorozattal szembesültünk” – mondta Micotákisz, utalva a nyár eleje óta tartó súlyos hőhullámokra és a szokatlanul erős szelekre.

A miniszterelnök elmondta, hogy 100 drónt vásárolnak, amelyek segítségével valós időben tudják megfigyelni az erdőtüzeket.

Tűzérzékelő rendszereket is telepítenek a fokozottan veszélyeztetett erdőkben és régészeti lelőhelyeken, emellett pedig 500 erdészmérnököt és 1000 új tűzoltót is felvesznek majd.

Lángol a növényzet az északkelet-görögországi Évrosz tartománybeli Jánnuli település közelében augusztus 31-én. (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Dimitrisz Alexudisz)

Micotákisz szerint több tíz millió eurót költöttek az erdőtüzek megelőzésére, de ez még mindig nem volt elég.

„A klímaválság alibi mindenre? Nem, nem az” – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve hogy szerinte a globális felmelegedés is hozzájárult az erdőtüzek felerősödéséhez, melyeket a legtöbb esetben emberi gondatlanság vagy gyújtogatás okozott.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos közlése szerint Görögországban az Európai Unió történetének legnagyobb erdőtüzei pusztítanak idén nyáron. Az athéni nemzeti obszervatóriumban – 1842-es alapítása óta – idén július végén mérték a leghosszabb júliusi hőhullámot Görögországban, amelynek során a hőmérséklet sok helyen meghaladta a 40 Celsius-fokot.

Görögország az elmúlt hetekben több európai országtól is segítséget kért. Németország, Svédország, Horvátország és Ciprus repülőket küldött, számos román, francia, cseh, bolgár, albán, szlovák és szerb tűzoltó pedig a földön segít az oltásban.

Május elejétől október végéig tűzvédelmi intézkedések vannak életben Görögországban. A tűzoltóság az intézkedések életbelépése óta 163 embert vett őrizetbe az előírások megsértése miatt.

A Természetvédelmi Világalap szerint Görögország védett erdeinek legalább 30 százaléka leégett, az EU Copernicus műholdas térképészeti programja szerint pedig az Évrosz prefektúrában pusztító tűz nagyobb kiterjedésű volt, mint New York városa.

Borítókép: Lángol a növényzet az északkelet-görögországi Évrosz tartománybeli Jánnuli település közelében augusztus 31-én. A hőség és az erős szelek miatt tizennegyedik napja pusztítanak erdőtüzek Görögországban. Az időjárási körülmények továbbra is nehezítik az oltást (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Dimitrisz Alexudisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.