Egy tízéves fiút öltek meg a franciaországi drogháborúban

A francia kormány nem tud mit kezdeni az egyre erősödő drogkartellekkel.

Magyar Nemzet
Forrás: CRNEWS2023. 08. 25. 5:05
Arrested,Man,In,Handcuffs,With,Hands,Behind,Back.,The,Criminal
2141394577 Fotó: Andrey Mihaylov Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét elején egy Nimes-ben kitört lövöldözés során életét vesztette egy tízéves gyerek. Ez a legfrissebb eset a városban dúló, kábítószer-kereskedők közötti összecsapásokban. A francia város lakói rettegnek, sokan költöznének is a legveszélyesebb negyedből, ám addig is szorongással telnek a mindennapjaik, mikor lesz újra fegyvertől hangos az utca.

A fiú a nagybátyjával utazott egy autóban, amikor eddig ismeretlenek tüzelni kezdtek rájuk. A férfi megsérült, a gyereket pedig hiába próbálták, nem sikerült megmenteni, kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe.

Gérald Darmanin belügyminiszter ezután az X-en reagált és mondta el, hogy ez a tragédia nem maradhat büntetlenül, és a rendőrség már eddig is sok kereskedőt letartóztatott, de most még jobban összpontosítanak a feladatra.

Azóta a környék lakói teljes sokkban élnek Pissevin kerületében, van olyan, akinek súlyosan károkat okoztak lakásában az eltévedt golyók. Egy várandós kismama arról beszélt, hogy hiába az ötödiken laknak, a golyó átütötte a falakat, az ablakokat. Szerencsére senki nem volt abban a szobában. 

Egy másik család a tizenkettedik emeleten éppen otthon volt, a lakásba becsapódó golyók azonban szerencsére nem okoztk sérülést. Mint mondják, sokan költöznének, mert félnek attól, hogy megismétlődik az eset.

Egy francia műsor vendége volt Jean-Philippe Tanguy, a helyi RN-politikus, aki arról beszélt, hogy 

a francia igazságszolgáltatás kábítószerellenes-harca már enyhül és egyre gyengébb, nem tudja leküzdeni a drogkartelleket. Sőt, azok egyre nagyobb teret hódítanak maguknak, és bármit megtehetnek már. Sok francia pedig úgy érzi, hogy olyan, mintha a favelákban élnének, ahol bármikor bárkit eltalálhat egy golyó.

Nem Nimes az egyetlen, ahol ilyen esetek előfordulnak, a francia vezetés pedig egyelőre nem tud mit kezdeni a helyzettel. Marseille-ben is rendszeresek az utcai lövöldözések. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock/Andrey Mihaylov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.