Elfogták az Iszlám Állam egyik vezetőjét

Az elfogott dzsihadista egy 2018-as, halálos áldozatokkal járó merénylet kitervelője.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 25. 8:28
Concept,Of,Terrorism.,Silhouette,Terrorist,On,City,Background,In,Smoke
361591367 Fotó: Prazis Images Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Líbiában elfogták az Iszlám Állam dzsihadista csoport egyik tisztségviselőjét, a 2018-ban a fővárosban, Tripoliban elkövetett, három halálos támadás kitervelőjét − jelentette be csütörtök este a líbiai Nemzeti Egységkormány vezetője.

Abdulhamid Mohammed Dbeibah televíziós beszédében közölte, hogy: 

erőink kedden elfogták az Iszlám Állam terrorszervezet egyik vezetőjét, aki részt vett az országunk intézményei és elesett tisztségviselői ellen irányuló terrorcselekmények tervezésében és irányításában.

A műveletet a Különleges Elrettentő Erők (Rada Erők) és a 444-es Brigád közösen hajtotta végre Tripoli egyik keleti elővárosából kiindulva − közölte a kormány médiahivatala, amely nem szolgált további részletekkel a dzsihadista személyazonosságáról vagy állampolgárságáról.

Dbeibah tévébeszédében egyben megerősítette kormánya elkötelezettségét a „terrorizmus minden formája elleni küzdelem iránt”.

Öt éve, 2018. május 2-án 14 ember halt meg a líbiai Legfelsőbb Választási Bizottság székhelye ellen Tripoliban elkövetett öngyilkos merényletben, amelynek elkövetéséért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. Még abban az évben, szeptember 10-én a dzsihadista csoport öngyilkos merényletet hajtott végre a Líbiai Nemzeti Olajtársaság (NOC) székhelye ellen a főváros szívében, amelyben két ember meghalt, tíz munkatárs pedig megsebesült. Három hónappal később, december 25-én három ember, köztük egy líbiai diplomata halt meg a szintén az Iszlám Állam által vállalt, az ország külügyminisztériuma ellen elkövetett terrortámadásban. 

Az ország biztonsági szerveinek Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta tartó szétesését kihasználva az országszerte számos halálos áldozatot követelő támadást végrehajtó Iszlám Állam erődítményeket hozott létre a keleti Dernában és az észak-középső Szirtében, ahonnan 2018-ban, illetve 2016 végén kiszorították fegyvereseit.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Prazis Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.