Emmanuel Macron Európa meggyengülésének kockázatára figyelmeztetett

Annak a nemzetközi rendnek a fokozatos megkérdőjelezése zajlik, amelyben a Nyugatnak meghatározó helye volt, és még mindig meghatározó – fogalmazott a francia elnök.

Magyar Nemzet
2023. 08. 28. 16:40
Emmanuel Macron President Of The Republic Of France At The European Council
Emmanuel Macron President of the Republic of France at the Tour de Table - Round Table at the headquarters of the European Council meeting in Brussels with the EU heads of states. The French President Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron and the leaders have on their agenda to discuss on the 2-day summit the support to Kyiv and Ukraine, strengthen Europes economy, security and defense capabilities, migration, China and external relations. Jens Stoltenberg the Secretary General of NATO attended the summit. Brussels, Belgium on June 29, 2023 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök Európa és a Nyugat „meggyengülésének kockázatára” figyelmeztetett egy olyan nemzetközi kontextusban, amelyben a hatalmak közötti versengés egyre fokozódik.

Ez a helyzet inkább erősödött és egyre bonyolultabbá válik, emellett magában hordozza a Nyugat és különösen Európánk gyengülésének kockázatát 

– mondta az államfő a francia nagykövetek hétfőn Párizsban rendezett éves értekezletén.

„Tisztán kell látnunk, anélkül, hogy túlzottan pesszimistává válnánk” – vélekedett Emmanuel Macron. 

Annak a nemzetközi rendnek a fokozatos megkérdőjelezése zajlik, amelyben a Nyugatnak meghatározó helye volt, és még mindig meghatározó

– tette hozzá.

„Ez a megkérdőjeleződés a háború visszatérésének eredménye, különösen Európában az ukrajnai orosz offenzíva miatt, valamint az Ázsiától Afrikáig jellemző sérelmi politika erősödése miatt, amely kitalált vagy fantáziált antikolonializmusból és egy politikailag kihasznált Nyugat-ellenességből táplálkozik” – vélte a francia elnök.

Megerősítette azon álláspontját, hogy „el kell kerülni a világ felosztását” az ukrajnai háború miatt, egy olyan időszakban, amikor egyes déli államok nem hajlandók elítélni Oroszországot. El kell „kerülnünk, hogy olyan narratíva alakuljon ki, amely azt hirdeti, hogy ez a ti háborútok, az európaiak háborúja, és minket nem érint” – mondta a francia elnök.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.