Erre képes az oroszok továbbfejlesztett drónja egy harckocsival szemben + videó

Egy másodperc alatt tönkretették a páncélozott járművet a fronton.

2023. 08. 21. 21:20
The International Military-Technical Forum 'Army-2023' in Russia
epa10804190 Russian system with guided loitering ammunition of small and medium class ‘Lancet’ and 152 self propelled artillery gun ‘Malva’ (R) on display at the International Military-Technical Forum 'Army-2023' held at the Patriot Park in Kubinka, outside Moscow, Russia, 17 August 2023. The International Military-Technical Forum 'Army-2023' is held from 14 to 20 August 2023 at Patriot Expo, Kubinka Air Base and Alabino military training grounds. EPA/YURI KOCHETKOV Fotó: EPA/YURI KOCHETKOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz hadsereg egyik különleges alakulatának katonái egy szlovén M–55S harckocsit lőttek szét egyetlen Zala Lancet nevű drónnal. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség tette közzé a videót, amelyen az látható, hogy a páncélozott jármű egy erdős terület előtt áll az úton. Hamarosan a harckocsi jobb oldalába csapódik a lövedék, és egy pillanat alatt összezúzza a harckocsit.

Az orosz csapatok a különleges műveleti zónában nagyon aktívan használják a Lancet lőszert az ellenséges páncélozott járművek, radarok és légvédelmi rendszerek megsemmisítésére.

A csapatok a mai napig a drón két változatát használják – egy alap- és egy továbbfejlesztett változatot. A repülés kezdeti szakaszában GPS-koordinátákkal irányítható. A végső szakaszban manuálisan vezetik elektro-optikai irányítással és egy irányító egységen keresztül. Ez lehetővé teszi a röppálya beállítását és a valós időben történő célhoz vezetést. 

A drón rendszerei navigációs és kommunikációs modulokat is tartalmaznak. Az új típus már hálózatközpontú hadviselésre épül, ha az egyik drón felfedez egy csoportos célpontot, a többi drón is „tudomást szerez” róla. Minden drón többfajta lőszert hordoz magával, így miközben „felosztják” egymás között a célpontokat, kiválasztják az adott célnak legmegfelelőbb robbanófejet.

Egyre több, a fentihez hasonló videó mutatja, hogy az oroszok még alig vetették be a legmodernebb fegyvereket. Az alábbi videón egy tarackot vontató ukrán szállítókamiont semmisített meg egy Lancet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: EPA/YURI KOCHETKOV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.