Folytatódik a jobboldali politikus üldözése: újabb vádakat fogalmaztak meg a volt brazil elnök ellen

A rendőrség szerint Jair Bolsonaro segítői a politikus tiltott meggazdagodása érdekében cselekedtek.

Magyar Nemzet
2023. 08. 12. 11:10
BOLSONARO, Jair; LULA DA SILVA, Luiz Inácio
Rio de Janeiro, 2022. október 29. Jair Bolsonaro hivatalban lévõ brazil elnök a Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil államfõvel tartott televíziós vitán Rio de Janeiróban 2022. október 28-án. A brazíliai elnök- és parlamenti választások október 2-i elsõ fordulójában a baloldali Lula da Silva a voksok 47,99 százalékával gyõzött, Bolsonaro a szavazatok 43,57 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 30-án tartják. MTI/EPA-EFE/Antonio Lacerda Fotó: Antonio Lacerda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brazil szövetségi rendőrség azzal gyanúsítja Jair Bolsonaro volt államfőt, hogy segítői a politikus tiltott meggazdagodása érdekében továbbértékesítették a külföldről kapott ajándékait, köztük ékszereket – közölte pénteken egy igazságügyi forrás.

Az exelnök ügyvédei a G1 nevű hírportálon közzétett nyilatkozatban határozottan visszautasították a vádakat, és kijelentették, Bolsonaro soha nem sajátított ki és soha nem tulajdonított el közvagyont.

A rendőrségi nyomozás elemeit Alexandre de Moraes legfelsőbb bírósági bíró egy végzésében tette közzé, ismertetve, hogy pénteken házkutatási parancsot adtak ki Bolsonaro egykori segítőinek otthonára.

– Az összegyűjtött bizonyítékok azt mutatták, hogy Jair Bolsonaro elnöksége idején létezett egy hálózat, amelynek célja a felajánlott, nagy összegű javak elsikkasztása volt – olvasható a bírói döntésben.

Hozzátették, amikor Bolsanoro az októberi elnökválasztási vereségét követően, de még legyőzője Luiz Inacio Lula da Silva beiktatása előtt, Brazíliából az Egyesült Államokba utazott, az elnöki repülőgépen december 30-án szállított egyik bőröndben ilyen javakat (ajándékokat) helyeztek el. Az állami ajándékok között volt két szobor – egy csónak és egy pálmafa alakú –, amelyeket a bahreini kormány adott egy 2021-es állami látogatás alkalmával, valamint Szaúd-Arábia által adott férfi ékszerek, köztük egy, a svájci luxuscikkeket gyártó Chopard cég készítette óra és töltőtoll.

Az ajándékok továbbértékesítésével gyanúsítottak egyike Mauro Cid, a volt elnök egykori segédtisztje, aki május óta börtönben ül. 

Őt egy másik üggyel összefüggésben, a Covid–19 oltási bizonyítványok állítólagos meghamisítása miatt vették őrizetbe. A nyomozók szerint Mauro Cid egy hangüzenetben 25 ezer dollár (8, 25 millió forint) készpénzre utalt, amelyet állítólag az exelnöknek szántak bizonyos vagyontárgyak eladása után.

A brazil számvevőszék szerint az államfő csak nagyon személyes jellegű vagy minimális pénzértékkel bíró ajándékokat tarthat meg hivatali ideje végén.

 

Borítókép: Jair Bolsonaro volt brazil államfő (Fotó: Antonio Lacerda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.