Így csinált megint bohócot magából az amerikai elnök + videó

Ismét szerencsétlenkedéssel hívta fel magára a figyelmet Joe Biden amerikai elnök. Ezúttal egy, a Grand Canyontól néhány mérföldre délre fekvő Red Butte repülőtéren tartott beszédében bővítette ki önhatalmúlag a világ csodáinak listáját.

Magyar Nemzet
Forrás: Fox News2023. 08. 09. 7:09
BIDEN, Joe
Chicago, 2023. június 28. Joe Biden amerikai elnök az amerikai gazdaság helyzetérõl beszél a chicagói Régi Postán 2023. június 28-án. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai elnök felszólalásában kormánya klímaprogramjáról és a természetvédelmi erőfeszítésekről beszélt, amikor a következő szavak csúsztak ki a száján:

Emberek, nem túlzás azt állítani, hogy nincs olyan nemzeti kincs − nincs olyan, amely nagyobb lenne a Grand Canyonnál. A Grand Canyon − a Föld kilenc csodájának egyike, a világ csodái, szó szerint. Gondoljanak csak bele. Tudják, ez elképesztő. Amerika maradandó szimbóluma az egész világ számára

− mondta Biden.

A világ csodáinak széles körben elfogadott listáján a kínai Nagy Fal, a mexikói Chichén Itzá, a jordániai Petra, a perui Machu Picchu, a brazíliai Megváltó Krisztus szobra, az olaszországi Colosseum és az indiai Taj Mahal, tehát hét helyszín szerepel – a Grand Canyon viszont történetesen nem.

Arizona legfontosabb látványossága azonban felkerült egy másik listára, amelyet a CNN állított össze 1997-ben a világ hét természeti csodájáról. Ezen szerepel még az északi fény, a Nagy Korallzátony, a brazíliai Rio de Janeiro kikötője, a mexikói Parícutin, a Zimbabwe és Zambia határán található Viktória-vízesés és a Mount Everest.

Biden később sikertelenül próbálta kijavítani magát, mondván, hogy nem kilencet, hanem hetet akart mondani, de a Grand Canyont így is felvette a világ hét csodájának listájára – jegyzi meg az esetről beszámoló Fox News amerikai televíziós hálózat.

A világ legnagyobb hatalmú vezetője az elmúlt időszakban számos alkalommal szórakoztatta a közvéleményt hasonló hibákkal. 

Egy hónapot sem kell visszamennünk az időben, amikor a júliusi vilniusi NATO-csúcson összekeverte Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt – úgy, hogy az utóbbi egyébként ott állt mellette.

Néhány nappal később Helsinkiben egy rémült kislány ruháját rágcsálta meg, majd puszit próbált nyomni az arcára, a szerencsétlen gyermek azonban nem lelkesedett az ötletért.

Közvetlenül ezután majdnem orra bukott, amikor megpróbált felmenni az elnöki különgép lépcsőjén.

Valamivel korábban egy újságírói kérdésre így válaszolt:

Nehéz megmondani, de Putyin egyértelműen elveszíti az iraki háborút.

Rishi Sunak brit miniszterelnökre pedig elnökként utalt a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón.

Június elején a légierő akadémiájának diplomaosztó ünnepségén esett hasra, állítólag egy ott felejtett homokzsák miatt.

Nemrég a kínai Egy övezet, Egy út (Belt and Road initiative) több milliárd dollár értékű beruházási program bírálata közben ezt mondta: „Győzni fogunk… Segíteni fogunk… Vannak terveink arra, hogy egy vasutat építsünk a Csendes-óceántól egészen az Indiai-óceánig”.

Míg a fentiekhez hasonló megnyilvánulások egy átlagos nyolcvanévestől legfeljebb megmosolyogtatóak lennének, egy atomhatalom vezetőjétől inkább vérfagyasztóan hatnak. Biden alkalmasságát már nem csupán a republikánusok kérdőjelezik meg, de egyre több demokrata is hangot ad kétségeinek azzal kapcsolatban, hogy jó ötlet-e őt jelölni a 2024-es elnökválasztásra.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.