Joe Biden szakít a szeptember 11-i megemlékezés hagyományaival

Az amerikai elnök Alaszkában fog megemlékezni Amerika egyik legsötétebb napjáról.

Magyar Nemzet
Forrás: Fox News2023. 08. 31. 19:00
A New York-i szeptember 11-ei emlékmű, az összedőlt ikertornyok egyikének a helyén. A hatalmas emlékmű az áldozatok neveit viseli, ahova a hozzátartozók virágokat, zászlókat tűznek. (Forrás: NewYorkCity.de / Twitter)
A New York-i szeptember 11-ei emlékmű, az összedőlt ikertornyok egyikének a helyén. A hatalmas emlékmű az áldozatok neveit viseli, ahova a hozzátartozók virágokat, zászlókat tűznek. (Forrás: NewYorkCity.de / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház a héten bejelentette, hogy Joe Biden elnök Alaszkában fog megemlékezni a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójáról, nem pedig a három támadás egyik helyszínén – mint ahogy az eddig szokás volt az elnökök körében.

Szeptember 11-én, hétfőn Biden elnök egy alaszkai katonai bázisra utazik, ahol a támadások 22. évfordulóján a katonákkal és családtagjaikkal közösen tart megemlékezést

– közölte Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára. 

A Fehér Ház kifejtette, hogy az elnök a szeptember 10-i, Vietnámban tett útját követően – ahol Nguyen Phu Trong főtitkárral, illetve más vezetőkkel találkozik és folytat tárgyalásokat – utazik Alaszkába.

Az alaszkai megemlékezéssel párhuzamosan Kamala Harris alelnök és férje a New York-i Szeptember 11. emlékműnél és múzeumnál tart majd megemlékezést – közölte Jean-Pierre. Jill Biden first lady pedig koszorút helyez el a virginiai Arlingtonban található emlékműnél.

Amint arra a Fox News felhívta a figyelmet:

Joe Biden idei szeptember 11-i tervei jelentik az első alkalmat a támadások óta, hogy egy elnök nem a Fehér Házban vagy a merényletek három helyszínének valamelyikén tart megemlékezést.

Amint arra az amerikai hírcsatorna is emlékeztet, a korábbi elnökök jellemzően a Fehér Ház udvarán, egyperces néma csenddel emlékeztek meg az Amerika egyik legsötétebb napjának tartott eseményről. Hozzátéve, hogy minden második évben pedig a támadások egyik helyszínére – New Yorkba, az egykori ikertornyok helyszínére, a Pentagonhoz vagy Pennsylvania államba, Shanksville-be – utaztak el.

Szeptember 11-e a Biden-adminisztráció számára már így is egy „jeles nap”, ugyanis 2021-ben az elnök azt akarta elérni, hogy a megemlékezés napjára már vonják ki a megmaradt amerikai csapatokat Afganisztánból. A hivatalosan először áprilisban bejelentett kivonás azonban lassan haladt, így az augusztusban kapkodást és így katasztrófát eredményezett, miután egy terrortámadásban meghalt 13 amerikai katonatiszt, akik az afganisztáni Kabul repülőterét védték az evakuálás során.

Borítókép: A New York-i Szeptember 11. emlékmű az összedőlt ikertornyok egyikének a helyén. A hatalmas emlékmű az áldozatok nevét viseli, ahova a hozzátartozók virágokat, zászlókat tűznek (Forrás: NewYorkCity.de /Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.