Katasztrófavédelmi segítséget ajánlott fel Magyarország Georgiának + videó

Georgiában a példátlan esőzések földcsuszamláshoz is vezettek az ország északi részében, legalább hatan meghaltak a katasztrófában.

Magyar Nemzet
2023. 08. 05. 9:31
null
Csovi, 2023. augusztus 4. A georgiai belügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott kép egy mentõhelikopterrõl egy katasztrófa sújtotta terület felett a Georgia északi részén fekvõ Racsa-hegység egyik üdülõhelye, Csovi közelében 2023. augusztus 4-én. A területen földcsuszamlás történt, amit a több napig tartó, özönvízszerû esõ váltott ki. A lezúduló esõ okozta villámárviz üdülõházakat, autóutakat és hidakat sodort el. MTI/AP/A georgiai belügyminisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katasztrófavédelmi segítséget ajánlott fel Magyarország Georgiának – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon.

Szijjártó Péter azt írta:

Az elmúlt napokban, sőt az elmúlt órákban többször magunk is szembesülhettünk a teljes őrületbe forduló időjárás durva megnyilvánulásaival: a viharok, kiadós esőzések, villámárvizek Európa távolabbi pontjain is súlyos következményekkel járnak.

A bejegyzés szerint Georgiában a példátlan esőzések földcsuszamláshoz is vezettek az ország északi részében, ahol ilyen jellegű katasztrófára még nem volt példa; sokan meghaltak és eltűntek, hatalmas károkat okozott a vihar.

„Georgiai kollégámnak telefonon fejeztem ki együttérzésünket és ajánlottam fel szükség esetére a magyar katasztrófavédelmi segítséget. Ilia Darchiashvili köszönettel vette a felajánlást, igazi baráti gesztusként értékelte, s jelezte, hogy saját erőforrásaik kimerülése esetén keresni fognak minket” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Georgia északi részén a hosszan tartó esőzés okozott földcsuszamlást, legalább hatan meghaltak és mintegy harmincan eltűntek a katasztrófa következtében 

– közölték pénteken a helyi hatóságok.

A többnapos, özönvízszerű esőt követően csütörtökön történt a földcsuszamlás a Racsa-hegység egyik üdülőhelye, Csovi mellett; a lezúduló eső villámárvizet okozva üdülőházakat, autóutakat és hidakat sodort el, és az elektromos távvezetékeket is megrongálta.

Borítókép: A georgiai belügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott kép egy mentőhelikopterről egy katasztrófa sújtotta terület felett Georgia északi részén (Fotó: MTI/AP/A georgiai belügyminisztérium sajtószolgálata)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.