Légiriadó alatt tilos a fürdés – megnyitottak az ukrán kikötőváros strandjai + videó

Odesszát rendszeresen érik rakéta- és dróntámadások. A tengeri aknák szintén veszélyt jelentenek a lakosokra.

2023. 08. 13. 13:29
Ukrainians bask in hot weather in Sloviansk amid war
SLOVIANSK, UKRAINE - JULY 17: Ukrainian citizens enjoy and take a rest at Na Ozeri Veysovomu beach, 20 kilometer away from the shelling area hit by Russian army, as daily life continues in Sloviansk, Ukraine on July 17, 2023. Jose Colon / Anadolu Agency (Photo by JOSE COLON / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Europress/AFP/Jose Colon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kinyitottak a hétvégén a Fekete-tenger partján fekvő Odessza strandjai, az orosz–ukrán háború kezdete óta először – bár a légiriadók alatt továbbra is tilos a fürdőzés. A legnagyobb ukrajnai kikötővárost, amely egyben fontos haditengerészeti bázis is, többször támadták rakétákkal és drónokkal a heves harcok alatt.

A strandok reggel 8 és este 8 között szabadon látogathatók, ám nemcsak a riadók, hanem gyanús tárgyak észlelése során is azonnal lezárják őket.

A fürdőzőknek menedékhelyeket is kialakítottak, amennyiben megszólalnának a szirénák, illetve hálóval védik a strandolásra elkerített részeket a tengeri aknáktól.

Olekszandr, egy helyi vízimentő úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, az aknák a partról is jól láthatók, ha jó az időjárás.

Hennagyij Truhanov odesszai polgármester elmondta, feladatuk, hogy lehetőségeket biztosítsanak a lakosoknak.

Személyes véleményem szerint azonban egy tengerparti nyaralás – konkrétan egy nyaralás – kissé illetlen, amikor védőink még mindig az ukrán föld minden méteréért küzdenek

 – tette hozzá.

A fürdőzést a lakosok egyébként nagyra értékelik, miközben már csaknem másfél éve dúl háború hazájukban.

– Arról álmodoztam, hogy kimegyek a strandra és beszívom a sós levegőt. Nagyon hiányzott nekünk. De a biztonság a legfontosabb – fogalmazott Szvetlana, az odesszai régió egyik lakosa is a Reutersnek.

Borítókép: Ukrán strandolók (Fotó: Europress/AFP/Jose Colon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.