Lejtmenet után új fokozatba kapcsolt az orosz gazdaság

Túlteljesítette az előrejelzéseket az orosz gazdaság, a szankciók ellenére már jövőre a háború előtti szintet érheti el.

Magyar Nemzet
Forrás: Bloomberg2023. 08. 11. 21:11
PUTYIN, Vlagyimir
Szentpétervár, 2023. július 28. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az Oroszország-Afrika csúcstalálkozó második napi plenáris ülésén Szentpéterváron 2023. július 28-án. MTI/AP/TASZSZ/Valery Sharifulin Fotó: Valery Sharifulin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért az orosz gazdaság négy negyedéven át tartó csökkenése, az előrejelzéseket megugorva, már jövőre visszatérhet a háborút megelőző szintre – számolt be a Bloomberg amerikai üzleti hírportál. 

A szankciókhoz való alkalmazkodás és a háborús erőfeszítéseket támogató egyre lazább költségvetési politika következtében az orosz GDP 2023 második negyedévében közel 5 százalékkal bővült.

Az ezt megelőző egyéves csökkenés egyébként másfél évtized alatt Oroszország legrosszabb gazdasági teljesítménye volt. Mint azt a Bloomberg írja, negyedéves szinten már eddig is növekedés látszott – noha az orosz Szövetségi Statiszikai Hivatal által közölt statisztikák minden becslést felülmúltak –, ez pedig április és július között csak még erőteljesebbé vált. 

Ha az egész évet vesszük figyelembe, úgy kijelenthető, hogy 2024-ben Oroszország már meghaladja a 2021-es szintet

− vélekedett Evgenyij Koselev, a Roszbank közgazdásza. 

A mostani számok éppen az ellenkezőjét mutatják annak, mint amit a nyugati szakértők várnak a szankcióktól: azaz, hogy az orosz gazdaság hossszú távon sínyli meg azokat, akár éveken át elhúzódó visszaesést okozva. A Bloomberg szerint ez azért nem következett be, mivel a megnövekedett védelmi kiadások fellendítették az ipari termelést, valamint a fogyasztói kereslet is megnövekedett a magasabb béreknek és szociális jutattásoknak köszönhetően. 

A BCS pénzügyi vállalat vezető közgazdásza, Natalia Lavrova szerint a GDP jövő év közepére érheti el a háború előtti szintet.

A háború és a mozgosítás következtében azonban beszűkült az orosz munkaerőpiac, a munkaerőhiány egyre súlyosabbá válthat Oroszországban. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az Oroszország–Afrika csúcstalálkozó második napi plenáris ülésén, Szentpéterváron 2023. július 28-án (Fotó: MTI/AP/TASZSZ/Valery Sharifulin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.