Már a demokrata kormányzók is vészhelyzetet hirdettek a migránsok miatt

A Biden-adminisztrációhoz fordult segítségért és vészhelyzetet hirdetett Massachusetts állam demokrata kormányzója, Maura Healey, miután szerinte a migránsáradat egyszerűen túlterhelte az állam szociális ellátórendszerét. Korábban New York városa, Chicago és New York állam vezetése is a szövetségi kormányzattól kért segítséget a migrációs helyzet kezeléséhez.

Magyar Nemzet
2023. 08. 11. 20:19
null
New York, 2023. július 31. Migránsok a város által átmeneti befogadóközpontként használt New York-i The Roosevelt Szálloda elõtt várakoznak 2023. július 31-én. MTI/AP/John Minchillo Fotó: John Minchillo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maura Healey kormányzó az Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszterhez eljuttatott levelében úgy fogalmazott, hogy a migránsok számának gyors és töretlen növekedése miatt kényszerült a vészhelyzet kihirdetésére. Egyúttal a szövetségi kormányzat segítségét kérte több mint 5500 család ellátásához, akik most szükségszállásokon élnek.

Ezeknek a családoknak segítségre van szükségük ahhoz, hogy lakhatáshoz, élelemhez, orvosi ellátáshoz, oktatáshoz, pelenkához és csecsemőtápszerhez jussanak. Néhányan az erőszak közvetlen veszélye elől menekülnek. Egy dolog közös bennük. Az a veszély fenyegeti őket, hogy a legalapvetőbb emberi jogok nélkül maradnak a világ egyik legvirágzóbb helyén

− írta levelében a kormányzó.

A Breitbart amerikai híroldal szerint Healey a válságért többek között a zavaros és kusza bevándorlási törvényeket okolta.

Massachusetts előtt New York City, Chicago és New York állam is szövetségi segítséget kért a migránshelyzet kezeléséhez.

New York városában olyannyira súlyossá vált a helyzet, hogy Eric Adams demokrata polgármester már a közszolgáltatásokon – többek között az idősek étkeztetésén – spórol, hogy ki tudja gazdálkodni a növekvő költségeket.

Ezek egy komoly hányadát a migránsok számára a város által kibérelt szobák meglehetősen borsos ára jelenti, azonban már ezekből a férőhelyekből is kezd kifutni a város, így sátorvárosok felállítását tervezik – többek között a metropolisz egyik ikonikus helyszínén, a Central Parkban.

A migránsok ellenőrizetlen bevándorlása az amerikai nagyvárosokba egy váratlan problémát is felszínre hozott, ugyanis újra felütötte a fejét a már legyőzöttnek hitt tuberkulózis és a germekbénulás, amit Ashwin Vasan, New York város egészségügyi biztosa egyértelműen a bevándorlásnak tulajdonított.

Sokan, akik a közelmúltban érkeztek New Yorkba, olyan országokban éltek vagy olyan országokon keresztül utaztak, ahol magas a tbc aránya 

− írta az egészségügyi biztos egy, az orvosoknak és az egészségügyi igazgatóknak címzett múlt havi levelében, amelyet a New York Post idézett.

Borítókép: Migránsok a város által átmeneti befogadóközpontként használt New York-i The Roosevelt Szálloda előtt várakoznak 2023. július 31-én (Fotó: MTI/AP/John Minchillo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.