A közszolgáltatásokon spórolna New York a migránsok kedvéért

Miközben Eric Adams New York-i polgármester hevesen kritizálta Greg Abbott texasi kormányzót, amiért migránsokat buszoztatott az úgynevezett „menedékvárosnak” számító New Yorkba, most ő is hasonló eszközöket alkalmaz a tavasz óta a városba özönlő több mint kilencvenezer migráns jelentette krízis kezelésére. Egy közbeszerzési eljárás nélkül szerződtetett cég több mint négyszázmillió dollárt kap az adófizetők pénzéből, hogy az illegális bevándorlókat az állam más településeire buszoztassa.

Magyar Nemzet
2023. 08. 01. 18:38
null
New York, 2023. július 31. Migránsok a város által átmeneti befogadóközpontként használt New York-i The Roosevelt Szálloda elõtt várakoznak 2023. július 31-én. MTI/AP/John Minchillo Fotó: John Minchillo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több, mint ezerötszáz menedékkérőt buszoztatott New York állam különböző településeire az Eric Adams baloldali New York-i városvezetése által megbízott DocGo nevű cég, a helyiek azonban egyáltalán nem lelkesek: több településen tüntetésekkel fogadták az érkezőket, írja a The New York Times amerikai napilap. Az érintetteket az dühíti a legjobban, hogy még csak információt sem kaptak sem a migránsok érkezéséről, sem a hátterükről.

A DocGo a koronavírus-járvány alatt a teszteléssel és az oltással kapcsolatos feladatokat kezelte a metropoliszban, majd a vészhelyzet lecsengésével átnyergelt a másik, hasonlóan jól fizető krízisre: a migránsáradatra. A céget versenyeztetés nélkül választotta ki a városvezetés, és 432 millió dollár értékű szerződést kötöttek velük arra, hogy elhelyezzék a migránsokat, illetve egészségügyi és meghatározott egyéb ellátásokat nyújtsanak számukra.

Ennél is drágábbnak bizonyult azonban Adams polgármester azon ötlete, hogy az illegális bevándorlókat szállodákban – köztük luxushotelekben – helyezzék el. A Breitbart amerikai híroldal információi szerint New York városa átlagosan 256 dollárt fizet naponta egy, a migránsok által használt hotelszobáért, sok esetben ráadásul a szerződésben kikötött ár meghaladja a szobák piaci értékét. Összehasonlításképpen: a New York-i (amerikai állampolgárságú!) hajléktalanok elhelyezésére napi 136-188 dollárt fordít a város – igaz, őket nem is luxushotelekben szállásolják el.

Lassan azonban a szerződéses szállodai férőhelyekből is kezd kifutni a város, így az érkezők jobb híján Manhattan utcáin vertek tanyát, korábban elképzelhetetlen jelenetek okozva az ikonikus városrészben.

Az érkező migránsok ellátása már most napi nyolcmillió dollárjába kerül a helyieknek, Adams polgármester előrejelzése szerint a teljes ráfordítás a jövő év közepére a 4,2 milliárd dollárt is meghaladhatja. Hogy ezt megengedhesse magának, a város olyan közszolgáltatásokon spórol, mint például az időseknek járó étkezés, illetve a könyvtárak nyitvatartási ideje.

Nemrég 54 New Yorki-i demokrata levélben fordult Joe Biden amerikai elnökhöz – de nem azért, hogy vessen végre véget a migránsáradatnak, hanem hogy hirdessen vészhelyzetet és segítse több milliárd dollárral a nagyvárosba érkező migránsok ellátását, valamint gyorsítsa fel az illegális migránsok munkába állását – miközben New York államban eleve az országos átlag felett van a munkanélküliségi ráta.

Borítókép: Migránsok a város által átmeneti befogadóközpontként használt New York-i The Roosevelt Szálloda előtt várakoznak 2023. július 31-én (Fotó: MTI/AP/John Minchillo)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.