Megvannak az ecuadori elnökjelölt-gyilkosság első gyanúsítottjai

Fernando Villavicencio újságíróként óriási korrupciós hálózatot leplezett le, mely Rafael Correa volt baloldali elnökhöz kapcsolódott.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 11. 7:10
LASSO, Guillermo
Quito, 2023. augusztus 10. Rendõr egy kórháznál, ahová a merénylet áldozatává vált Fernando Villavicencio ecuadori elnökjelöltet szállították Quitóban 2023. augusztus 9-én. Villavicenciót a választási kampányrendezvényén kialakult tûzharcban lõtték agyon, merénylõje nem sokkal késõbb belehalt sérüléseibe. Az ügyészség szerint a támadásban további kilenc ember sebesült meg, a hatóságok hat embert õrizetbe vettek. Guillermo Lasso államelnök országos szükségállapotot rendelt el hatvan napra, és háromnapos nemzeti gyászt hirdetett, emellett közölte, hogy megtartják az augusztus 20-ra kitûzött elnökválasztást. MTI/EPA/EFE/José Jácome Fotó: José Jácome
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ecuadori elnökjelölt, Fernando Villavicencio szerdai meggyilkolásának hat gyanúsítottja kolumbiai – közölte az ecuadori rendőrség helyi idő szerint csütörtökön. Egy hetedik ember, akit a biztonsági erők agyonlőttek, szintén kolumbiai – tették hozzá.

 

Korábban Juan Zapata ecuadori belügyminiszter annyit mondott, a gyanúsítottak külföldiek, „szervezett bűnözői csoporthoz tartoznak”, melyet nem nevezett meg.

 

Villavicenciót szerda este ölték meg, amikor egy választási gyűlésről távozott, egyike volt az augusztus 20-ára tervezett elnökválasztás nyolc indulójának. A gyilkosság után Guillermo Lasso elnök hatvannapos rendkívüli állapotot hirdetett az országban a fegyveres erők mozgósítása és a választás biztonságának garantálása céljából. Csütörtökön bejelentette, hogy az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája (FBI) is segít a merénylet kivizsgálásában.

Villavicencio újságíróként óriási korrupciós hálózatot leplezett le, mely Rafael Correa volt baloldali elnökhöz kapcsolódott, akit távollétében börtönbüntetésre ítéltek. Guillermo Lasso csütörtökön háromnapos nemzeti gyászt rendelt el Villavicencio meggyilkolása miatt.

Borítókép: Rendőr egy kórháznál, ahová a merénylet áldozatává vált Fernando Villavicencio ecuadori elnökjelöltet szállították Quitóban 2023. augusztus 9-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/José Jácome)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.