Nekiesett az ukrán menekülteknek a roma közösség Csehországban + videók

Prága a helyzet eszkalációjától tart, miközben nyáron már több alkalommal is tüntettek a romák.

Magyar Nemzet
2023. 08. 15. 11:23
-
A woman wearing a wolf hat holds a Ukrainian flag with her dog during the anti-Russia protest against the destruction of the Russian-controlled Kakhovka dam at the Old Town Square in Prague, Czech Republic on June 10, 2023. Canadian Prime Minister Justin Trudeau visited Kyiv on June 10, 2023 and denounced Russia's role in the destruction of the Russian-controlled Kakhovka dam in southern Ukraine. (Photo by Michal Cizek / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymásnak estek a romák és az ukrajnai menekültek Csehországban, miután egy ukrán férfit vádoltak meg a roma közösség egyik tagjának meggyilkolásával. Prága attól tart, erőszakos tüntetések kezdődhetnek, miután a nyáron már több alkalommal is hasonlóan feszült volt a helyzet a közösségek közt. 

Nicolas Dirda egy csehországi vonaton utazott június 10-én, amikor megkéselték. A rendőrség nem erősítette meg, hogy egy ukrán menekült áll a gyilkosság hátterében.

A mintegy 250 ezer főt számláló csehországi romákból ugyanakkor súlyos felháborodást váltott ki az eset, a feldühödött közösség erőszakhoz is folyamadott. 

A kisebbségi csoport azt is sérelmezi, hogy az ukrán menekülteknek az állam lakhatást, ellátást és iskolai férőhelyeket biztosít az ukrajnai háború kitörése óta.

A gettókban élő romák úgy vélik, az ellenük irányuló diszkriminációhoz jelentős mértékben hozzájárul a populista politikai ellenzék narratívája, amely miatt az ukrán menekülteknek nyújtott kormányzati támogatás a helyiek kárára történik.

Az elégedetlenség erőszakos cselekményekre is ösztönözte a romákat, már korábban is tüntetéseket tartottak a nyáron. 

Az ukránokat célzó megfélemlítései kísérleteikről szintén videófelvételek tanúskodnak. 

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) adatai szerint Csehországban jelenleg mintegy 350 ezer ukrán menekült él, akik a háború kitörése elől kerestek menedéket.

Az egyre eszkalálódó helyzetet a cseh kormány sem hagyta szó nélkül.

Elismerjük, hogy sürgős intézkedésekre van szükség a jelenlegi feszült és kényes helyzetben

 – közölte Lucie Fukova romaügyi kormánybiztos. Hozzáfűzte, munkacsoportot indítottak az előítéletes erőszak kezelésére.

 

Borítókép: Ukrán menekült tiltakozik Prágában az orosz invázió ellen 2023. június 10-én (Fotó: Michal Cizek/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.