Nem akarja teljesíteni a NATO-kvótát Németország

A NATO tagállamainak kötelességük lenne évente a GDP legalább két százalékát védelmi kiadásokra költeni, a német szövetségi kormány azonban a költségvetési tervezetéből hamar törölte az erre vonatkozó részt. Olaf Scholz kancellár és kormánya úgy döntött, hogy ötéves átlagban teljesíti a NATO-kvótát.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA hírügynökség2023. 08. 17. 16:06
Koblenz, 2023. augusztus 10. A német hadsereg (Bundeswehr) beszerzési hivatalának (BAAINBw) bejárata Koblenzben 2023. augusztus 10-én. A szövetségi legfõbb ügyészség közleménye szerint Oroszországnak folytatott kémkedés gyanúja miatt augusztus 9-én letartóztatták a beszerzési hivatal egyik munkatársát. A nyomozás eddigi adatai szerint az idén májustól többször megkereste a bonni orosz fõkonzulátust és a berlini orosz nagykövetséget, és együttmûködést ajánlott fel. Egy alkalommal át is adott a hivatalnál végzett munkája révén szerzett információkat, mégpedig azzal a szándékkal, hogy eljuttassa egy orosz hírszerzõ szolgálathoz. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi tervekkel ellentétben a szövetségi kormány nem akarja törvényileg kötelezni magát arra, hogy a gazdasági teljesítmény legalább két százalékát évente védelmi célokra költse – annak ellenére, hogy ez a védelmi szövetség minden tagjának kötelező lenne. A NATO-kvótára vonatkozó és ennek megfelelő módosítást hamar törölték a költségvetési finanszírozási törvény tervezetéből – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség a  Reuters hírügynökség és a Süddeutsche Zeitung információira hivatkozva.

Mindez azt jelenti, hogy érvényben marad a jelenlegi szabályozás, amely szerint a NATO-kvóta többéves átlagban, öt év alatt is teljesíthető.

Olaf Scholz azzal magyarázta a nyilvánvaló kiskaput, hogy egyes években többet költenek majd a védelemre, más években viszont kevesebbet, a végén azonban – az ígéret szerint – kiegyenlítődik. A kabinet egyébként szerda reggel terjesztette be a költségvetés finanszírozásáról szóló törvényt, amely elsősorban megtakarításokat ír elő annak érdekében, hogy a 2024-es költségvetési évben teljesíthesse az adósságféket. Vagyis akkora bajban van az ország, hogy a védelmi kiadásokra már nem jut elegendő pénz.

Hogy mennyire siralmas állapotban van a német haderő, arról a V4NA már több cikkben is beszámolt. Egyre kevesebben akarnak felvételt nyerni a német védelmi erők kötelékébe. A Bundeswehr hónapok óta tartó vesszőfutása az idő előrehaladtával egyre súlyosabb méreteket ölt. Januártól május végéig alig több mint 23 ezren jelentkeztek katonának.

A múlt év azonos időszakához képest ez mintegy hétszázalékos csökkenést jelent. 2019-ben január és május vége között még valamivel kevesebb, mint 30 ezer jelentkező volt.

Ez azt jelenti, hogy a Bundeswehrnél fennáll a veszély, hogy jóval elmarad a saját céljaitól. Jelenleg 180 770 állampolgár szolgál a hadseregben. Ez 2018 októbere óta a legalacsonyabb létszám. A hadsereg jelentősen bővíteni akar – az ukrajnai háborúra is tekintettel. A Bundeswehrnek 2031-re 203 ezer tagot kellene számlálnia. Mivel azonban kevesebben jelentkeznek, mint ahányan befejezik a szolgálatot, a haderő létszáma zsugorodik.

A jelentkezések hiánya miatt nem kizárt, hogy csökkenteni kell olyan kritériumokat, mint például a fizikai erőnlét. A védelmi képességek bukdácsolása nem új keletű dolog, és már évekre visszanyúlik. Boris Pistorius német védelmi miniszter hónapok óta arról beszél, nem számít arra, hogy a felszerelési és katonai hiányosságok hamarosan megszűnnek.

A tartalékosoknak végképp nem marad semmi, nekik a reguláris erőknél kell könyörögniük az egyenruháért, még a rutinszerű katonai kiképzés, például a céllövészet gyakorlása is nehézkes, és katonai járműveik sincsenek – jelentette ki Patrick Sensburg nyugalmazott alezredes, egykori kereszténydemokrata parlamenti képviselő.

Borítókép: A német hadsereg beszerzési hivatalának bejárata Koblenzben 2023. augusztus 10-én. (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.