Több százezer eurót költenek a meleg német katonák kártérítésére

A német hadsereg pedig hónapok óta azt kommunikálja, hogy semmire sincs pénz.

Magyar Nemzet
2023. 08. 10. 9:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig 178 meleg német katona részesülhetett kártérítésben a korábbi diszkrimináció miatt – írja a Mandiner, amely az NBC News amerikai hírcsatornát szemlézte. Mint írták, egy meleg katonákat rehabilitáló jogszabály nyomán, a védelmi minisztérium tájékoztatása szerint összesen mintegy 

483 ezer dollárnyi kompenzációban részesültek az érintettek, ami nagyjából 155 millió forintot jelent.

A Mandiner szerint a szaktárca részéről megjegyezték, valójában több jelentkezőre számítottak, ettől még a két éve életbe lépett törvény szerintük elérte a célját. A jogszabály egyébként egy kutatást követően született meg, ami 2020-ban „szisztematikus diszkriminációs eseteket” tárt fel a védelmi erők, vagyis a Bundeswehr kötelékében, 1955-től a huszonegyedik század kezdetéig bezáróan. A meleg katonákkal szembeni diszkriminációt az épp nem túl jó állapotban lévő német hadsereg 2000 környékén számolta fel, ám az NBC News cikke keserűen megjegyzi, hogy két évtizedbe telt, mire döntés született az érintettek kompenzációjáról. A törvény az NDK néphadseregében szolgáló melegeknek is kártérítést kínál.

Borítókép: német tartalékosok (Fotó: Bundeswehr/Jana Neumann)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.