Nem tudta a szorzótáblát, ezért tanára az osztálytársaival verettette meg + videó

Amikor a hétéves kisfiú arca vörös lett a pofonoktól, az indiai tanár arra buzdította a tanulókat, hogy „mostmár a hátát verjétek”.

Magyar Nemzet
Forrás: CNN, BBC2023. 08. 29. 5:05
Illusztráció. Egy indiai osztályterem. (Forrás: Anadolu English / Twitter)
Illusztráció. Egy indiai osztályterem. (Forrás: Anadolu English / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indiában a rendőrség nyomozást indított egy tanárnő ellen, mert a pedagógus arra szólította fel a diákjait, hogy pofozzák meg hétéves muszlim vallású osztálytársukat. Az ázsiai országban a CNN amerikai hírcsatorna szerint széleskörű felháborodást váltott ki az eset, amelyről videó is készült.

Mint ismert, Indiában a hindu az elsődleges vallás, amelyet az 1,4 milliárd lakosú ország mintegy nyolcvan százaléka tart sajátjának. Ezzel szemben a muszlim vallást az ország lakosságának mintegy 14 százaléka gyakorolja. A hinduk és a muszlimok között nem ritkák a fizikai atrocitások sem.

A mostani eset az ország egy északi államában (Uttar Prades-ben) történt, és a videó tanulsága szerint a kisfiút az osztálytársaival szembe állította a tanár, majd arra szólította fel őket, hogy üssék őt meg.

A pofonoktól remegő kisfiú elsírta magát, jajgatott, ám a tanár arra utasította a diákokat, hogy „rendesen” csinálják. Egy idő után – mivel a gyermek arca vörös lett – a tanár azt parancsolta, hogy „most már a hátán verjétek”.

A körzet rendőrfelügyelőjének beszámolója szerint a tanár azért utasította a diákokat az erőszakra, mert a tanuló nem emlékezett a szorzótáblára. A rendőrfőnök szerint a tanár a fiú vallása miatt folyamodhatott a fizikai regulázáshoz.

„A tanárnő kijelentette: ha a mohamedán diákok anyjai nem figyelnek oda a gyermekeik tanulmányaira, akkor a teljesítményük leromlik” – idézte a rendőrfőnök.

A beszámolók szerint a tanárnő azzal védekezett, hogy a gyermek apja kérte őt a kisfiú irányba állítására, ám mivel ő nehezen mozog, a gyermek osztálytársait kérte arra, hogy üssék meg a tanulót.

A pedagógus hozzátette: nem szégyelli magát a tetteiért.

A kerületi rendőrség eljárást indított a tanárnő ellen, a nyomozás folyamatban van, de a tanár ellen hivatalosan nem emeltek vádat. Kerületi tisztviselők az iskola bezárását is elrendelték – hívta fel a figyelmet a BBC brit közszolgálati csatorna.

Amíg a szülők felháborodtak az eseten, a politikai pártok felhasználták az ügyet. Az ellenzék szerint a kormányzó BJP hindu párt politikája elmélyítette az országban tapasztalható feszültségeket, a pártot hibáztatva a vallási intolerancia szításáért.

Egy olyan szent helyet, mint az iskolát, a gyűlölet piacterévé tették – ennél rosszabbat egy tanár nem tehet az országért

 – fogalmazott az ellenzéki Rahul Gandhi az X (korábban Twitter) közösségi oldalon.

Bár a BJP nem reagált Gandhi megjegyzéseire, régóta állítja, hogy nem diszkriminálja a kisebbségeket, és minden állampolgárát egyenlően kezeli. Az ország miniszterelnöke, Narendra Modi júniusban úgy fogalmazott: Indiában egyáltalán nincs helye a diszkriminációnak.

Amint arra a CNN felhívta a figyelmet, az indiai jog nem tér ki a gyermekek testi fenyítésének a törvényi meghatározására, azonban a fizikai büntetést és a lelki zaklatást tiltja az ország oktatási törvénye.

Borítókép: Illusztráció. Egy indiai osztályterem (Forrás: Twitter/Anadolu English)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.