India olcsóbban jutott el a Holdra, mint a legtöbb hollywoodi űrhajós film költségvetése

A Chandrayaan–3 projekt még elődjét is lekörözi, ami a költséghatékonyságot illeti.

Magyar Nemzet
2023. 08. 28. 8:10
null
Váránaszi, 2023. augusztus 23. A Csandraján-3 indiai ûrhajó holdra szállását figyelik élõ televízióközvetítésen az indiai Váránasziban mûködõ Integrált Parancsnoki és Irányítási Központban 2023. augusztus 23-án. Az ûrhajó sikeresen leszállt a Hold déli sarkának térségében, és ezzel - az Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió és Kína - után India lett a negyedik ország, amely ûreszközt juttatott a Hold felszínére. MTI/AP/Radzses Kumar Szingh Fotó: Radzses Kumar Szingh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Chandrayaan–3 űrszonda mintegy 6,15 millió rúpiából (körülbelül 75 millió dollár) hajtott végre sikeres leszállást a Hold déli pólusán, ez jóval kevesebb, mint a legtöbb hollywoodi hasonló témájú, a világűrben játszódó film költségvetése – szúrta ki az Independent brit hírportál. 

A 2014-ben Christopher Nolan rendezésében bemutatott Csillagok között (Interstellar) sci-fi például ennek a duplájából, mintegy 165 millió dollárból készült el. 

Az indiai Hold-misszió más alkotásokat is lekörözött, ami a költséghatékonyságot illeti. Az olyan világsztárokat, mint Sandra Bullock vagy George Clooney felvonultató Gravitáció (Gravity) költségei 2013-ban mintegy 100 millió dollárra rúgtak, de a Matt Damon főszereplésével 2015-ben bemutatott Mentőexpedíció (Martian) költségvetése is jóval meghaladja – mintegy 108 millió dollár – az indiai projektet.

 

Sikeresen és olcsón

Az indiai űrkutatás mindig is törekedett arra, hogy költséghatékonyan tudjon sikeres küldetéseket végrehajtani, ennek úgy tűnik most érett be a gyümölcse. A Chandrayaan–3 küldetése még elődjénél – a 2019-ben leszállás közben megsemmisült Chandrayaan–2-nél – is olcsóbban landolt a Holdon, a múlt hét vasárnap az égitest felszínére csapódott orosz Luna–25 űrszondánál pedig mintegy két és félszer kevesebbe került – az orosz projekt költségvetése mintegy 200 millió dollára rúgott. 

Az indiai Hold-misszió költségei nagyjából megegyeznek azzal, mint amennyiért az Elon Musk vezette SpaceX egyetlen Falcon 9 űrhajóhordozó rakéta indításáért elkér. 

Borítókép: A Chandrayaan–3 indiai űrhajó holdra szállását figyelik élő televízióközvetítésen az indiai Váránasziban működő Integrált Parancsnoki és Irányítási Központban 2023. augusztus 23-án (Fotó: MTI/AP/Radzses Kumar Szingh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.