Panaszkodnak a helyiek Barcelonában, mozdulni se tudnak

A spanyolországi város lakosai arra kérik a kormányt, hogy szabályozza a turizmust és közlekedést.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 08. 15. 8:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Besokalltak a turistáktól Barcelona lakói. Minden nap kirándulók ezrei érkeznek a Szent Család templomához (Sagrada Familia), hogy megcsodálják az építményt, illetve meghallgassák az idegenvezetők tájékoztatását. 2022-ben több mint 3,7 millió ember látogatott el oda. A helyiek beszámolója szerint a nyári hónapok a legrosszabbak, amikor mozdulni sem lehet a környéken.

A Sagrada Familia mellett élők tisztában vannak azzal, hogy a város gazdaságának jót tesz az extrém turizmus, ugyanakkor egyre erőteljesebben érzik annak hátrányait is. Beszámolóik szerint a turisták elfoglalják a járdák és bicikliutak nagy részét, akadálypályává téve az egész környéket a helyi lakosoknak, akik a hétköznapi teendőiket szeretnék normális körülmények között ellátni, mint például az edzőterembe járást vagy a kenyérvásárlást.

A barcelonaiak sérelmezik azt is, hogy a környék régi, hagyományos üzletei mostanra mind tönkrementek és mindegyiküket egy-egy szuvenírbolt váltotta fel, kielégítve a nemzetközi turizmus igényeit.

A Sagrada Familia negyedben élők arra kérik a kormányt, hogy szabályozza a templom környéki turizmust és közlekedést, hogy a helybeliek rendes körülmények között élhessenek. Úgy vélik, hogy a megfelelő intézkedések megtételével a hétköznapi élet és a turizmus tökéletesen meg tud férni egymás mellett.

A barcelonaiak felháborodása előtt nem sokkal Santiago de Compostela önkormányzata is bejelentette, hogy a tömegturizmus hatásainak enyhítésére, illetve az odaérkező látogatók számának szabályozása érdekében, fontolgatják az idegenforgalmi adó bevezetését. Spanyolország idén megdöntheti a 2019-ben felállított turisztikai rekordot, miután ez az első év a koronavírus-járvány után, amikor már semmilyen korlátozás nincs érvényben a nyári időszakban. Négy évvel ezelőtt 83,7 millió ember látogatta meg az ország valamelyik régióját.

 

Borítókép: A Sagrada Familia Barcelonában (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.