időjárás 1°C Elza 2023. december 1.
logo

„A függetlenségét és hitelességét veszélyezteti, hogy az egyik vezető villájában nyaral” – Von der Leyen vakációja is kiverte a biztosítékot

Magyar Nemzet
2023.08.16. 15:37 2023.08.16. 15:46
„A függetlenségét és hitelességét veszélyezteti, hogy az egyik vezető villájában nyaral” – Von der Leyen vakációja is kiverte a biztosítékot

Uniós politikusok részéről is erős reakciók érkeztek Ursula von der Leyen és férje, Heiko von der Leyen nyaralására vonatkozóan. Az Európai Bizottság (EB) elnöke házastársával együtt a görögországi Kréta szigetén töltött el három napot Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök vendégségében. Szállásukat is a kormányfő biztosította saját, Hanía városától nem messze, Akrotiriben található villájában. Miközben Von der Leyenék nyaralása véget ért, nőttek azok az aggodalmak, melyek szerint a görögországi kiruccanás hatással lehet Brüsszel Athénnal fennálló kapcsolataira.

Sophie in ’t Veld európai parlamenti (EP) képviselő arra mutatott rá, a bizottság feltűnően hallgat a korábban napirendre került görögországi ügyekről.

Az elmúlt időszakban Athén számos botrányba belekeveredett, egyebek mellett azzal vádolták, hogy illegálisan toloncolja ki a bevándorlókat, és hirtelen nagy lett a csend a görög partoknál június 14-én elsüllyedt, migránsokat szállító hajó ügyében is, mely több száz ember halálát okozta. Sophie in ’t Veld aggasztónak nevezte, hogy az Athént érintő kérdésekben nem nyilatkozik az Európai Bizottság, a holland politikus felelősségre vonást sürgetett és ígéretet tett arra, hogy levelet ír a testületnek, továbbá parlamenti vitát is kezdeményezni fog.

Ő a végrehajtó hatóság és nyaral az egyik vezető villájában, veszélyeztetve függetlenségét és hitelességét

– vélekedett Ursula von der Leyen nyaralásáról.

A bizottság szóvivője azonban elutasított minden kritikát, mondván magánútról van szó, mely teljes mértékben összeegyeztethető a testület irányelveivel. Szakértők ugyanakkor azt állítják, az EP-választások közeledtével nagyon rosszkor jön egy ilyen botrány Von der Leyen számára – mutatott rá a Mandiner hetilap.

Borítókép: Illusztráció. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (balra) és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök Athénban 2021. június 17-én (Fotó: AFP/Petros Giannakouris)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.