„A függetlenségét és hitelességét veszélyezteti, hogy az egyik vezető villájában nyaral” – Von der Leyen vakációja is kiverte a biztosítékot

Az Európai Bizottság feltűnően csendben maradt a görögországi ügyekkel kapcsolatban. Von der Leyen éppen ott nyaralt.

Magyar Nemzet
2023. 08. 16. 15:37
null
Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (R) and European Commission President Ursula von der Leyen meet in front of the Temple of Hephaestos in Athens, on June 17, 2021. (Photo by Petros Giannakouris / POOL / AFP) Fotó: AFP/Petros Giannakouris
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uniós politikusok részéről is erős reakciók érkeztek Ursula von der Leyen és férje, Heiko von der Leyen nyaralására vonatkozóan. Az Európai Bizottság (EB) elnöke házastársával együtt a görögországi Kréta szigetén töltött el három napot Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök vendégségében. Szállásukat is a kormányfő biztosította saját, Hanía városától nem messze, Akrotiriben található villájában. Miközben Von der Leyenék nyaralása véget ért, nőttek azok az aggodalmak, melyek szerint a görögországi kiruccanás hatással lehet Brüsszel Athénnal fennálló kapcsolataira.

Sophie in ’t Veld európai parlamenti (EP) képviselő arra mutatott rá, a bizottság feltűnően hallgat a korábban napirendre került görögországi ügyekről.

Az elmúlt időszakban Athén számos botrányba belekeveredett, egyebek mellett azzal vádolták, hogy illegálisan toloncolja ki a bevándorlókat, és hirtelen nagy lett a csend a görög partoknál június 14-én elsüllyedt, migránsokat szállító hajó ügyében is, mely több száz ember halálát okozta. Sophie in ’t Veld aggasztónak nevezte, hogy az Athént érintő kérdésekben nem nyilatkozik az Európai Bizottság, a holland politikus felelősségre vonást sürgetett és ígéretet tett arra, hogy levelet ír a testületnek, továbbá parlamenti vitát is kezdeményezni fog.

Ő a végrehajtó hatóság és nyaral az egyik vezető villájában, veszélyeztetve függetlenségét és hitelességét

– vélekedett Ursula von der Leyen nyaralásáról.

A bizottság szóvivője azonban elutasított minden kritikát, mondván magánútról van szó, mely teljes mértékben összeegyeztethető a testület irányelveivel. Szakértők ugyanakkor azt állítják, az EP-választások közeledtével nagyon rosszkor jön egy ilyen botrány Von der Leyen számára – mutatott rá a Mandiner hetilap.

Borítókép: Illusztráció. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (balra) és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök Athénban 2021. június 17-én (Fotó: AFP/Petros Giannakouris)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.