Sorsdöntő választások előtt vásárolt be Soros a lengyel médiában

Többségi tulajdont szerzett egy Soros Györgyhöz köthető vállalat két meghatározó lengyel lapban, hetekkel az Európa jövője szempontjából is kiemelten fontos lengyel választások előtt. A hírt megelőzően a legnagyobb Soros-szervezet, a Nyílt Társadalom Alapítványok bejelentette, hogy csökkenti európai tevékenységét. A lapunknak akkor nyilatkozó elemző szerint ez csupán azt jelenti, hogy az alapítvány tevékenységét más szereplők fogják elvégezni, a mostani hír ezt igazolja.

Magyar Nemzet
2023. 08. 29. 18:58
SOROS, György
Berlin, 2017. június 8. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az Európai Roma Mûvészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan) Fotó: CLEMENS BILAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közvetlenül a lengyel választások előtt a Soros Györgyhöz köthető, amszterdami székhelyű Pluralis vállalat többségi tulajdonos lett két meghatározó lengyel lapnál – számolt be az Exxpress osztrák lap. Mint írják, a Rzeczpospolita napilap és a Parkiet című pénzügyi napilap tulajdonosa, Grzegorz Hajdarowicz eladta a Gremi Media médiacsoportban tulajdonolt részvényeinek nagy részét a Pluralisnak, melynek részvényesei közé tartozik a Soros Economic Development Fund is. 

Így Sorosék már a Gremi Media részvényeinek 57 százalékát birtokolják. 

A tranzakció árát nem hozták nyilvánosságra. 

A Pluralis és Hajdarowicz már 2021-ben megállapodott arról, hogy az amszterdami székhelyű vállalat bevásárolja magát a lengyel médiacsoportba. Az Exxpress szerint a lengyel olaj- és földgázipari óriás, az Orlen is szemet vetett a Gremi Mediahoz tartozó különböző lapokra, ugyanakkor Hajdarowicz inkább úgy döntött, hogy külföldi befektetőknek adja el a részvényeket. 

A lengyel parlament egyébként még 2021-ben megszavazott egy törvényjavaslatot, melynek értelmében korlátozták volna az unión kívüli vállalatok számára, hogy többségi tulajdont vásároljanak egy-egy lengyel médiumnál.

A javaslat hatalmas tiltakozást váltott ki, leginkább Brüsszel és Washington részéről, éppen ezért Andrzej Duda elnök megvétózta azt.

 

Látszatkivonulás? 

A meghatározó lengyel lapokba történő bevásárlás, ráadásul közvetlenül a lengyel választásokat megelőzően nem illik abba a Soros-narratívába, miszerint a magyar származású amerikai milliárdoshoz köthető cégek, civil szervezetek és alapítványok csökkentik európai tevékenységüket. Mint arról lapunk is beszámolt, néhány hete röppent fel a hír, miszerint a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) az elkövetkező években tulajdonképpen teljesen kivonulna Európából

A döntést azzal indokolják, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok, a szabadság és a sokszínűség témáira, és épp ezek a területek azok, ahol az OSF is aktív. 

– Semmiképp ne gondoljuk azt, hogy a konzervatív erők elejtették a vadat, noha úgy tűnik, hogy a hír igaz, hiszen számos, a távozással kapcsolatos konkrétum szerepel benne. Egyrészt a távozás nem teljes körű, másrészt maga a bejelentés arról szól, hogy az eddig a Nyílt Társadalom Alapítványok által folytatott tevékenységet más szereplők végzik majd el – fogalmazott akkor lapunk megkeresésére Zila János.

 

Sorsdöntő választások

A mostani lengyel példa igazolja az Alapjogokért Központ elemzőjének szavait. Lengyelországban októberben rendeznek parlamenti választásokat, melynek Európa jövőjére nézve is kiemelt jelentősége lesz. Ezt jól mutatja az is, hogy az európai baloldal minden tőle telhetőt megtesz, hogy megakadályozza a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) győzelmét. Nemrégiben Manfred Weber az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője a „jogállamellenesnek” nevezte a kormánypártot, és annak „legyőzéséről” beszélt. Mateusz Morawiecki miniszterelnök a választásokba történő beavatkozásnak nevezte Weber szavait.

Borítókép: Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.