Újabb térségben éleződik ki a konfliktus, Magyarország itt is a béke pártján áll

Magyarország mindvégig a békés rendezés, a területi integritás és a szuverenitás tiszteletben tartása mellett foglalt állást – húzta alá Szijjártó Péter.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 08. 12. 15:02
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2023. július 6. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Szaíd Mohamed Ahmed al-Szakri ománi gazdasági miniszterrel a megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. július 6-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon tett közzé egy posztot az azeri–örmény konfliktussal kapcsolatban.

Magyarország mindvégig a békés rendezés, a területi integritás és a szuverenitás tiszteletben tartása mellett foglalt állást. Örömmel vettük a békemegállapodást és reméljük, hogy annak végrehajtása véget vet majd sok-sok ember szenvedésének. Éppen ezért nyugtalanítók azok a hírek, melyek a két ország közötti viták kiújulásáról szólnak a humanitárius szállítások témájában

− írja posztjában a miniszter.

Az elmúlt napokban Azerbajdzsán és Örményország között újra érezhető a feszültség a vitatott karabahi régió kulcsfontosságú tranzitútvonala miatt. A feszültséget az okozza, hogy Azerbajdzsán határellenőrző pontot állított fel a Lacsin-folyosó bejáratánál, ami az egyetlen szárazföldi összeköttetés az örmény vezetésű szakadár Hegyi-Karabah Köztársaság és Örményország között. Jereván azt állítja, hogy ezzel blokád alá vonták őket. Baku ezt tagadja és azt állítja, hogy az örmény fegyver- és lőszercsempészetet akarják megállítani. A Nemzetközi Vöröskereszt örmény szervezetének köszönhetően a hónap elején ideiglenesen leállították az ellenőrző pontot, hogy kivizsgálják a helyzetet. 

A nemzetközi szervezetek, különösen a Nemzetközi Vöröskereszt szerepvállalása sokat segíthet ebben a helyzetben. Magyarország a béke pártján áll, és sürgetjük, hogy legyen vége a hosszú háborút átélt emberek szenvedésének. Erről az álláspontról telefonon tájékoztattam tegnap este mindkét kollégámat, Jeyhun Bayramov azeri és Ararat Mirzoyan örmény külügyminisztert is 

– írta a tárcavezető.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.