Ukrán fenyegetés, nincs többé nyugodt kikötő a Fekete- és az Azovi-tengeren

Újabb kihívás a globális energia- és élelmezésbiztonságra nézve.

Magyar Nemzet
2023. 08. 06. 7:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új frontot nyithat a háborúban, hogy az ukránok már a Fekete-tengeren szállító orosz teherhajókat támadják − írja cikkében a Politico brüsszeli hírportál. A médium közlése szerint azzal, hogy Kijev haditengerészeti dróntámadást hajtott végre egy orosz tartályhajó ellen a Fekete-tengeren, egy lehetséges új frontot jelez a két fél között. Ez pedig az ukránoktól az eddigi legerősebb üzenet, s azt jelzi, hogy készek Moszkva kőolaj- és üzemanyag-szállítmányait is célba venni − hívja fel rá a figyelmet a lap.

Az akció következtében úgy tűnik, hogy felpörögnek az események a tengeren. Az ottani harcok pedig hatalmas következményekkel járnak a globális energia- és élelmezésbiztonságra nézve. A hajó elleni támadás csak egy nappal azután történt, hogy egy másik ukrán tengeri drón célba vett egy orosz haditengerészeti bázist Novorosszijszk kikötője közelében, súlyosan megrongálva egy hadihajót. A támadásról a Magyar Nemzet is beszámolt.

A tartályhajó ugyan megsérült a Kercsi-szorosban az ukrán fegyveres erők támadása során, de a legénység biztonságban van − jelentette szombaton az orosz média. 

A Politico megjegyzi, hogy az orosz hatóságok közlése szerint a támadás egy SIG olaj- és vegyianyag-szállító tartályhajót ért, amelynek tulajdonosát, egy szentpétervári székhelyű céget az Egyesült Államok 2019-ben szankciókkal sújtotta, mert sugárhajtómű-üzemanyagot szállított a szíriai orosz erőknek.

A legutóbbi hetek eseményei után fokozódik tehát a feszültség a Fekete-tengeren. Ennek előzménye például az is, hogy Oroszország a múlt hónapban bejelentette, hogy kilép az ENSZ által közvetített gabonaegyezményből, és ukrán kikötőket támadott meg a Fekete-tenger partján és a Dunán. Az oroszok az akcióikkal több tízezer tonna ukrán gabonát semmisítettek meg. 

A támadások és a blokád után az ukrán tisztviselők júliusban nyilatkozatot adtak ki, miszerint az orosz hajók többé nem lesznek biztonságban a Fekete-tengeren. 

A kijevi védelmi minisztérium közleménye szerint az ilyen hajókat péntek éjféltől Ukrajna katonai rakományt szállítónak tekintheti, a megfelelő kockázatokkal együtt 

− emlékeztet a Politico.

Kijev szombaton háborús kockázatú területté hirdette a Fekete-tenger orosz kikötői környékét. A nyilatkozat augusztus 23-tól további értesítésig lesz érvényben.

A Politico cikke arról is ír, hogy Ukrajna szinte soha nem vállalja magára az ilyen típusú támadásokat. Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat, vagyis az SZBU vezetője azonban korábban vállalta a felelősséget a krími híd elleni merényletekért, és utalt arra, hogy hamarosan újabb hasonló támadások lesznek.

Bármi, ami az Orosz Föderáció hajóival vagy a Krími híddal történik, abszolút logikus és hatékony lépés az ellenséghez képest. Ráadásul az ilyen különleges műveleteket Ukrajna felségvizein hajtják végre, és teljesen legálisak

− húzta alá Maljuk.

Az SZBU vezetője hozzátette, ha az oroszok azt akarják, hogy ez véget érjen, el kell hagyniuk Ukrajna felségvizeit és az ukrán földet. Ezt minél előbb megteszik, annál jobb lesz nekik, mert ebben a háborúban száz százalékig legyőzik az ellenséget − mondta az ukrán tisztviselő. Oroszország 1991 óta szisztematikusan használja Ukrajna felségvizeit fegyveres agresszió megszervezésére: a grúz nép és Szíria népe ellen − ezt pedig már az ukrán védelmi minisztérium közölte szombaton.

Terrorizálják a békés ukrán városokat és elpusztítják a gabonát, százmilliókat ítélve ezzel éhezésre. Itt az ideje azt mondani az orosz gyilkosoknak, hogy elég volt. Nincs több biztonságos víz vagy békés kikötő a Fekete- és Azovi-tengeren

 – közölte a minisztérium.

Borítókép: Novorosszijszk kikötője (Fotó: AFP/Lucie Godeau) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.