Medvegyev sorra indítana támadásokat az ukrajnai kikötők ellen

Az orosz politikus szerint „a fattyúk és a degeneráltak” csak ebből értenek.

Magyar Nemzet
2023. 08. 05. 16:23
MEDVEGYEV, Dmitrij
Volgográd, 2023. június 1. Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetõje látogatást tesz a Volgográdi régióban fekvõ Prudboj katonai gyakorlótéren 2023. június elsején. MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Jekatyerina Stukina Fotó: Jekatyerina Stukina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válaszul a fekete-tengeri orosz hajók elleni ukrán támadásokra, azt javasolta Dmitrij Medvegyev, Moszkva újabb katonai akciókat indítson Ukrajna kikötői ellen. A volt orosz miniszterelnök, az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese Telegram-oldalán szombaton közzétett posztjában azt írta,

a fattyúk és a degeneráltak csak a kegyetlenséget és az erőszakot értik.

Hozzátette: „úgy tűnik, nekik [az ukránoknak] nem elég, ha lecsapunk Odesszára, Izmajilra és más városokra”.

Ha a kijevi söpredék ökológiai katasztrófát akar okozni a Fekete-tengeren, akkor azt a területük azon részére kell eljuttatnia, mely hamarosan lengyel kézre kerül és utána évszázadokig bűzlik majd. Ez lesz számukra a végső ítélet a gabonaüzletről

– írta bejegyzésében Medvegyev.

A volt miniszterelnök azután fenyegette meg Kijevet, hogy szombaton tengeri dróntámadásban megsérült Oroszország SIG nevű tartályhajójának motortere a Krím félsziget mellett. Orosz közlések szerint a motortér léket kapott a vízszint közelében a hajó jobb oldalán, ám üzemanyag-szivárgást nem tapasztaltak. Noha az ukránok nem vállalták a felelősséget a támadásért, az oroszok Kijevet okolják. Vaszij Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője azonban arról beszélt délelőtt, „az ilyen különleges műveletek teljesen legálisak, emellett logikus és hatékony lépések az ellenséggel szemben”.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője terrortámadásnak nevezte az incidenst, elítélve azt. Hozzátette: meg fogják büntetni a felelősöket.

Az SZBU egy másik forrása viszont már arról beszélt a BBC brit közmédiának, hogy a haditengerészettel közösen hajtották végre a támadást. Közölte, a drón 450 kilogramm robbanóanyaggal támadt az ukrán vizeken az orosz hadsereg számára üzemanyagot szállító tartályhajóra.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője azt mondta, hogy a hajó a Szíriában harcoló orosz erők számára szállított üzemanyagot. Rogov szerint a támadás miatt kitört ablakok szilánkjai megsebesítették a legénység több tagját. A hajó és tulajdonosa ellen Washington szankciókat rendelt el, mert korábban kerozint szállított a Szíriában harcoló orosz erőknek – emlékeztetett az MTI.

A tartályhajót ért támadás következtében az Oroszországot és a Krímet összekötő Kercsi-hídon leállt ideiglenesen a forgalom.

A mostani volt az első alkalom, hogy egy kereskedelmi orosz hajót vettek célba a konfliktus során, szakértők az ukrajnai háború eszkalálódásától tartanak.

Kijev szombaton már be is jelentette, hogy augusztus 23-tól az orosz fekete-tengeri kikötők és környékei háborús kockázati területnek minősülnek. A brit védelmi minisztérium szombaton közölte: az Olenyegorszkij Gornyak nevű, orosz partraszállító hadihajó súlyosan megrongálódott a novorosszijszki kikötő közelében előző nap végrehajtott ukrán dróntámadásban, ami súlyos csapás az orosz hadiflotta számára. A tárca szerint a felvételek alapján a kétéltű partraszállító több vízhatlan rekesze megrongálódott, illetve a legénység nem tudott elég hatékonyan fellépni a kárelhárításban.

Az Olenyegorszkij Gornyak a legnagyobb orosz hadihajó a Moszkva cirkáló 2022. évi elsüllyesztése óta.

Borítókép: Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Jekatyerina Stukina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.