Zelenszkij: Az orosz erők szándékosan támadtak mentőalakulatokat

Az ukrán elnök szerint az orosz fél célja az volt, hogy minél nagyobb károkat és fájdalmat okozzon.

Magyar Nemzet
2023. 08. 09. 8:23
null
Pokrovszk, 2023. augusztus 8. Az ukrán vészhelyzeti szolgálat felvételén sebesült lakót mentenek ki egy orosz rakétatámadásban találatot kapott épületbõl a donyecki Pokrovszk településen 2023. augusztus 7-én, az Ukrajna elleni orosz hadviselés második évében. A rakétacsapásban legkevesebb öten életüket vesztették, köztük egy mentõs, tizennyolcan megsebesültek. MTI/EPA/Ukrán vészhelyzeti szolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán elnök kedd este azzal vádolta az orosz erőket, hogy a kelet-ukrajnai pokrovszki rakétatámadás során szándékosan civileket, mégpedig az első rakéta becsapódása után kiérkező mentőalakulatok tagjait vették célba. Volodimir Zelenszkij a Telegramon hangsúlyozta:

az orosz fél célja az volt, hogy minél nagyobb károkat és fájdalmat okozzon.

 

A Donyeck megyei várost hétfő este érte támadás. Az Iszkander típusú ballisztikus rakéták, amelyek negyven perccel egymás után csapódtak be, kilenc- és ötemeletes épületeket, lakóházakat, egy szállodát, vendéglátóhelyeket, üzleteket és közigazgatási épületeket rongáltak meg. A második rakéta a katasztrófavédelem és a mentőegységek kiérkezése után csapódott be.

A támadásban kilencen meghaltak és 82-en megsebesültek.

Az elnök egyúttal bejelentette, hogy az idei Krími Platform elnevezésű csúcsot augusztus 23-án rendezik. A kezdeményezést 2021-ben indította az ukrán külügyminisztérium válaszul a Krím félsziget Oroszország általi annexiójára és más biztonsági kihívásokra. A fórumot – melynek tavaly, virtuális formában Zágráb adott otthont – több mint negyven ország támogatja, illetve a NATO, az Európai Unió és a G7-es országcsoport is.

Borítókép: Az ukrán vészhelyzeti szolgálat felvételén sebesült lakót mentenek ki egy orosz rakétatámadásban találatot kapott épületből a donyecki Pokrovszk településen 2023. augusztus 7-én. (Fotó: MTI/EPA/Ukrán vészhelyzeti szolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.