Demográfiai katasztrófával néz szembe Ukrajna

Ukrajna születési rátája 28 százalékkal csökkent a háború kezdete óta az új adatok szerint: az idei év első hat hónapjában 38 324-gyel kevesebb baba született az országban, mint 2021-ben, az orosz megszállás előtt.

Magyar Nemzet
2023. 08. 02. 10:06
Cute,Funny,Infant,Baby,Girl,Making,Faces,Lying,On,Mother, baba, csecsemő, illusztráció, shutterstock
2180210913 Fotó: morrowlight
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XX. században több tízmillió embert vesztettünk el, de nem természeti katasztrófák, hanem emberi döntések miatt

– nyilatkozta az év elején a National Public Radio (NPR) amerikai közszolgálati rádiónak Jevhen Hlibovickij, egy kijevi székhelyű, Ukrajna stratégiai fenyegetéseivel és fejlesztési kérdéseivel foglalkozó agytröszt vezetője. Szerinte a demográfia az egyik legnagyobb probléma, amellyel Ukrajnának a XXI. században szembe kell néznie.

A háború előtt havonta akár 23 ezer baba is született Ukrajnában, ez a szám 2023-ban eddig átlagosan 16 ezer volt – e két szám sokkoló illusztrációja az országban érő demográfiai katasztrófának.

Az ENSZ adatai szerint Ukrajna már a háború előtt is egyike volt annak a huszonhárom országnak, ahol ötvenszázalékos népességcsökkenést jósoltak 2050-re.

Ukrajnában volt az egyik legalacsonyabb születési ráta a világon. Aztán kitört a háború

− mondta idén márciusban az NPR-nek Brienna Perelli-Harris, a Southamptoni Egyetem demográfiaprofesszora, aki az ukrajnai termékenységi rátákat tanulmányozza. A professzor szerint, bár hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, akár 0,55-re is eshet idén a termékenységi ráta az országban.

2015-ben, a Krím Oroszország általi annektálását követően már elindult egy jelentős visszaesés a születésszám tekintetében, az OpenDataBot ukrán adatelemző vállalat évente 7 százalékos csökkenésről számolt be. A 2021 és 2023 közötti csökkenés viszont a legnagyobb azóta, hogy Ukrajna 1991-ben elnyerte függetlenségét − írja a The Guardian brit napilap.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.