időjárás 2°C Miklós 2023. december 6.
logo

Száznegyven százalékkal több migráns érkezett Horvátországba, mint tavaly

Munkatársunktól
2023.09.29. 14:33 2023.09.29. 14:40
Száznegyven százalékkal több migráns érkezett Horvátországba, mint tavaly

Száznegyven százalékkal több illegális bevándorló érkezett már az idén Horvátországba, mint tavaly ilyenkor. Zoran Niceno, a MUP határigazgatásának vezetője egy horvát rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy érezhetően nő a migránsok száma, ami dél felől két irányba érkezhet, Magyarországra és Horvátországba. 

Annyira kitanulták már az embercsempészek az EU rendszerét, hogy tudják, kicsi az esélye annak, hogy visszaküldik őket akkor, ha adnak ujjlenyomatot, és onnantól pedig szabadon mozoghatnak Horvátország területén

 − mondta Niceno.

Horvátország 2023-ban csatlakozott a schengeni övezethez, az ország pedig 2015-ben és 2016-ban a migránsok egyik legkedveltebb útvonala volt. 

A horvátok Szlovéniával közös határán nem szeretnék visszaállítani a határellenőrzést a migránsok miatt, helyette a kritikus szakaszokon megemelték a járőrözések számát. Ninceno elmondta, hogy a legnagyobb nyomás Brod-Posavina megyében tapasztlható, itt a migránsok a Szávába vetik magukat bármivel, amivel úgy gondolják, át tudnak jutni a túloldalra.

 Mint mondja, a migránsokkal alig tudnak kezdeni valamit, viszont sikeresnek tartja az embercsempészekkel vívott harcot, amiben már 905 bűnözőt fogtak el, erre próbálnak fókuszálni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ciro Fusco)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.