Száznegyven százalékkal több migráns érkezett Horvátországba, mint tavaly

A horvátok nem szeretnék visszaállítani a határellenőrzést Szlovéniával, az embercsempészeket próbálják elkapni.

2023. 09. 29. 14:33
MELONI, Giorgia
Lampedusa, 2023. szeptember 18. Afrikai illegális bevándorlók elszállításukra várakoznak az olaszországi Lampedusa sziget kikötõjében 2023. szeptember 18-án. Az idén eddig több mint 126 ezer migráns érte el az olasz partokat, majdnem kétszer annyi, mint 2022 azonos idõszakában. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az Európai Unió támogatását kérte a migránsok átkelésének megakadályozására. MTI/EPA-ANSA/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száznegyven százalékkal több illegális bevándorló érkezett már az idén Horvátországba, mint tavaly ilyenkor. Zoran Niceno, a MUP határigazgatásának vezetője egy horvát rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy érezhetően nő a migránsok száma, ami dél felől két irányba érkezhet, Magyarországra és Horvátországba. 

Annyira kitanulták már az embercsempészek az EU rendszerét, hogy tudják, kicsi az esélye annak, hogy visszaküldik őket akkor, ha adnak ujjlenyomatot, és onnantól pedig szabadon mozoghatnak Horvátország területén

 − mondta Niceno.

Horvátország 2023-ban csatlakozott a schengeni övezethez, az ország pedig 2015-ben és 2016-ban a migránsok egyik legkedveltebb útvonala volt. 

A horvátok Szlovéniával közös határán nem szeretnék visszaállítani a határellenőrzést a migránsok miatt, helyette a kritikus szakaszokon megemelték a járőrözések számát. Ninceno elmondta, hogy a legnagyobb nyomás Brod-Posavina megyében tapasztlható, itt a migránsok a Szávába vetik magukat bármivel, amivel úgy gondolják, át tudnak jutni a túloldalra.

 Mint mondja, a migránsokkal alig tudnak kezdeni valamit, viszont sikeresnek tartja az embercsempészekkel vívott harcot, amiben már 905 bűnözőt fogtak el, erre próbálnak fókuszálni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ciro Fusco)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.