Budapest és Varsó Párizs és Berlin ellen – feszült vita a migrációs csomag tárgyalásán + videó

Rétvári Bence államtitkár szerint más állam nem fejtette ki véleményét, ez pedig a színfalak mögötti nyomásgyakorlásnak köszönhető.

Forrás: MTI2023. 09. 28. 21:17
KARNER, Gerhard; RÉTVÁRI Bence
Brüsszel, 2023. szeptember 28. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (b) és Gerhard Karner osztrák belügyminiszter az EU-tagországok belügyminisztereinek találkozóján Brüsszelben 2023. szeptember 28-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország nem támogatja az illegális migránsok általános, évenkénti automatikus kvóta szerinti elosztásának rendszerét, és nem fogadja el azt sem, ha egyedi döntéssel, egy-egy migrációs hullám esetén osztják szét a migránsokat az unió tagállamai között – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Brüsszelben magyar újságíróknak nyilatkozva csütörtökön.

Rétvári Bence az EU-tagországok belügyminisztereinek az Európai Unió migrációs és menekültügyi csomagjának reformjával foglalkozó tanácsülését követően közölte:

Magyarország számára elfogadhatatlan mind az állandó éves kvótarendszer, mind pedig az az egyszeri hirtelen intézkedés, amely szerint Brüsszel szintén kötelező jelleggel akarná a tagállamokra kényszeríteni, hogy akár akaratuk ellenére is illegális bevándorlókat kelljen befogadniuk.

Magyarország álláspontja továbbra is egyértelmű: meg kell védeni az Európai Unió külső határait – tette hozzá.

Az államtitkár arra figyelmeztetett, hogy a brüsszeli vezetés migrációs csomagjának legutolsó és legradikálisabb fejezete, az úgynevezett krízisrendelet szerint egy megállapított migrációs vészhelyzet jóváhagyása könnyen azzal a következménnyel járhat, hogy egy tagországból tömegével helyeznek át migránsokat egy másik tagállamba. A rendelet egy újabb migránsmágnest jelent, hiszen azt láthatják az illegális bevándorlók, hogy akár átlagos mértékben, akár nagy hullámmal érkeznek Európába, megvan a mód arra, hogy fogadják és szétosszák őket a tagországok között. Ez Magyarország számára elfogadhatatlan – jelentette ki.

Közölte: a krízisrendeletet és a migránsok veszélyhelyzetben való kötelező kvóta szerinti szétosztásának a kérdését csak négy ország tartotta olyan fontosságúnak, hogy kifejtse a véleményét. 

Két nagy tagállam, Németország és Franciaország a javaslat mellett, két ország pedig, Magyarország és Lengyelország ellene szólalt fel. 

Noha nagyon fontos kérdésről van szó a bevándorlás kapcsán, más állam nem fejtette ki a véleményét, ami – szavai szerint – azt jelenti, hogy a színfalak mögött óriási a nyomásgyakorlás a tagállamokra.

Rétvári kiemelte: az európai döntési fórumok, félve a jövőre esedékes európai parlamenti választások eredményétől, minden korábbi eljárási szabályt, minden korábbi szokásjogot és minden korábbi európai tanácsi döntést figyelmen kívül hagynak csak azért, hogy valamilyen úton-módon áterőltessék a saját migrációpárti javaslataikat. Ezzel kapcsolatban kijelentette: a csütörtöki ülésen Brüsszel visszaélt a hatalmával, hiszen korábban egyértelmű döntés született arról, hogy minden migrációval kapcsolatos kérdésben egyhangúság kell az Európai Unióban. Ennek ellenére minősített többségi döntéssel fogadták el a krízisrendeletet – közölte.

Az unió tehát megint szembement a saját döntésével, megint átírta a saját korábbi döntését, nem tartotta be a korábbi, saját maga által előírt egyhangúságot és áterőszakolta minőségi többségi döntéshozatallal a saját javaslatát

– fogalmazott.

A csütörtöki döntéssel az európai kontinens számos részén a Lampedusán tapasztaltakhoz hasonló helyzet alakulhat ki: migránstáborok, migránsgettók jöhetnek létre. Magyarország ezt elfogadhatatlannak tartja, úgyhogy Magyarországon ilyen soha nem fog létrejönni, amíg a Fidesz–KDNP kormányoz – tette hozzá a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Borítókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (b) és Gerhard Karner osztrák belügyminiszter az EU-tagországok belügyminisztereinek találkozóján Brüsszelben 2023. szeptember 28-án.
(Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.