A brit miniszterelnök engedne a klímacélokból

„A pillanat, amikor hátat fordítottunk a világnak és a jövő generációinak. Micsoda szégyen” – fogalmazott a korábbi környezetvédelmi miniszter.

Forrás: BBC, Politico2023. 09. 20. 15:24
SUNAK, Rishi
London, 2023. június 21. Rishi Sunak brit miniszterelnök beszédet mond az Ukrajna újjáépítésérõl szóló kétnapos nemzetközi konferencia megnyitóján Londonban 2023. június 21-én. MTI/EPA pool/Andy Rain Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakadások mutatkoznak a brit kormányzó Konzervatív Pártban, miután Rishi Sunak miniszterelnök számos kulcsfontosságú környezetvédelmi politika lazítását tervezi – hívta fel a figyelmet a BBC riportjára a Politico brüsszeli hírportál.

A BBC szerint hét környezetvédelmi szakpolitikai kérdést gondolna át a kormányfő. Ezek közé tartozik:

  •  Az új benzines és dízelautók eladásának a tiltása 2030 helyett eltolása 2035-re.
  • Az új gázkazánok nyolcvan százalékának, nem pedig az összesnek a fokozatos kivonása 2035-ig.
  • A hálózaton kívüli olajkazánok 2026-os tilalmának elhalasztása 2035-re.
  • Annak a biztosítása, hogy a bérbeadókra és a lakástulajdonosokra ne vonatkozzanak új energiahatékonysági szabályok.
  • A repülés visszaszorítását célzó adók mellőzése.
  • A közösségi autóhasználatot ösztönző új politikák elvetése.
  •  A tervezett újrahasznosítási rendszerek újragondolása.

Sunak bejelentette, hogy a héten beszédet tart az ügyben, azonban megerősítette, hogy az Egyesült Királyság a 2050-re tervezett zéró karbonkibocsátási céljához hű marad. Mint kifejtette: semmilyen szivárogtatás nem fogja megakadályozni abban, hogy elmondja az országnak hogyan és milyen változásra van szüksége. 

Hosszú távú terveket kell lefektetnünk, hogy az országunk olyan legyen, amilyet a gyermekeinknek szánnánk.

Több konzervatív képviselő azonban a portál szerint aggódik, hogy az ilyen politikák nem teszik majd lehetővé a 2050-es célok elérését. Alok Sharma, Boris Johnson korábbi brit miniszterelnök kormányának tagja szerint ez gazdaságilag rendkívül káros a befektetésekre nézve a korábbi konszenzusok felrúgásával. Zac Goldsmith, Johnson környezetvédelmi minisztere pedig úgy fogalmazott a BBC-nek: „ Erre a pillanatra úgy fogunk emlékezni, mint amikor az Egyesült Királyság hátat fordított a világnak és a jövő generációinak. Micsoda szégyen!”

Az ellenzék hatalmas károkról és káoszról beszélt, szerintük a konzervatív kormány felrúgja a korábbi kétpárti konszenzust, azonban Darren Jones árnyék-pénzügyminiszter nem erősítette meg azt, hogy ők máshogy járnának el a benzines és dízelautók ügyében.

Nem fogjuk megmenteni a bolygót a brit emberek csődbe vitelével

 – fogalmazott ugyanakkor Suella Braverman belügyminiszter a Times Rádiónak. Hozzátette: nem kívánunk elérhetetlen és büntető jellegű célokat megfogalmazni.

Borítókép: Rishi Sunak brit miniszterelnök beszédet mond az Ukrajna újjáépítéséről szóló kétnapos nemzetközi konferencia megnyitóján Londonban 2023. június 21-én (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.