A migráció uralta Ferenc pápa marseille-i látogatását

„Akik az életüket kockáztatják a tengeren, nem hódítóként jönnek, vendégszeretetet keresnek” – mondta az egyházfő.

Forrás: MTI2023. 09. 24. 6:10
FERENC pápa
Marseille, 2023. szeptember 23. Ferenc pápa pápamobilon érkezik a kétnapos franciaországi látogatását lezáró szentmisére a marseille-i Velodrome Stadionban 2023. szeptember 23-án. A római katolikus egyházfõ a Földközi-tengerrel határos országok ökumenikus és vallásközi találkozójának (Rencontres méditerranéennes) záróprogramján vett részt Marseille-ben. MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Meo Fotó: Alessandro Di Meo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem hatvanezer hívő előtt a marseille-i Kerékpárstadionban bemutatott misével zárult Franciaország második legnagyobb városában szombaton Ferenc pápa kétnapos látogatása, amely során összeurópai választ sürgetett a bevándorlásra, hogy a jövőben a Földközi-tenger, amelyben menekültek és bevándorlók ezrei lelik halálukat, ne váljon a „méltóság temetőjévé”. A misén jelen volt Emmanuel Macron francia elnök, a kormány több tisztségviselője, valamint Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke.

A katolikus egyházfő a szentbeszédében bírálta „az emberi élet tragikus elutasítását, amelyet ma megtagadnak számos embertől, aki emigrál”, visszatérve a földközi-tengeri kikötővárosban tett kétnapos látogatása során többször is hangoztatott fő gondolathoz, a bevándorlók befogadását buzdító üzenethez.

Szombat délelőtt a pápa hosszú záróbeszédet mondott a Földközi-tengeri találkozások című konferencián, amelyen egy héten át hetven, a tenger partján fekvő településekből érkezett püspök és fiatal vett részt. „Akik az életüket kockáztatják a tengeren, nem hódítóként jönnek, vendégszeretetet keresnek” – mondta Ferenc pápa, aki úgy vélekedett, hogy a folyamatot „az objektív nehézségekkel szemben megoldást találni képes európai felelősséggel” kell kezelni.

Ferenc pápa késő délelőtt fél órán át tárgyalt Emmanuel Macronnal, akinek a kormánya rövidesen új bevándorlási törvényt kíván benyújtani; a jogszabály vitatott kérdése a munkavállalói engedély nélkül dolgozók helyzetének rendezése. Az egyeztetésen a pápa közvetetten említette a kegyes halálról benyújtandó franciaországi törvényt is, figyelmeztetve a „kegyes halál álságosan méltó kilátására”. A Kerékpárstadionban tartott mise után Ferenc pápa visszautazott a Vatikánba.

Borítókép: Ferenc pápa pápamobilon érkezik a kétnapos franciaországi látogatását lezáró szentmisére a marseille-i Velodrome Stadionban 2023. szeptember 23-án (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Meo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.