Amerika megfenyegette az Oroszországgal üzletelő Észak-Koreát

Washington szerint magas árat fog fizetni Phenjan, ha fegyvert ad el Moszkvának.

2023. 09. 06. 9:35
null
---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS This undated picture released by North Korea's official Korean Central News Agency on March 4, 2012 shows Kim Jong Un (C) inspecting at the strategic rocket force command of the KPA. AFP PHOTO / KCNA / KNS (Photo by KNS / KCNA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aktívan haladnak az Oroszország és Észak-Korea közötti fegyverügyi tárgyalások − közölte egy amerikai tisztviselő, aki egyúttal figyelmeztette Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, hogy országa magas árat fog fizetni, ha Oroszországot fegyverekkel látja el az ukrajnai hadműveletekhez.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója a Fehér Házban újságírók előtt arról beszélt, hogy Phenjannak meg kell fizetnie az árát a nemzetközi közösségben, ha fegyvereket biztosít Oroszországnak.

Továbbra is felszólítjuk Észak-Koreát, hogy tartsa be a nyilvános kötelezettségvállalásait, miszerint nem szállít fegyvereket Oroszországnak, amelyekkel a végén ukránokat ölnek meg

− mondta Sullivan a sajtó előtt.

Az észak-koreai védelmi minisztérium egyik tisztviselője novemberben kijelentette, Phenjannak soha nem volt fegyverüzlete Oroszországgal, és nem is tervez hasonlót a jövőben.

Ahogyan ugyanakkor lapunk is megírta, még ebben a hónapban Moszkvába látogathat Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon – adta hírül a többi között a New York Times amerikai napilap. 

A beszámolók szerint a vezetők találkozójára az Oroszország keleti partján fekvő Vlagyivosztok kikötővárosban kerülhet sor. Az újság diplomáciai tudósítója, Edward Wong a BBC brit közszolgálati médiának elmondta, hogy észak-koreai tisztviselők egy előzetes csoportja a múlt hónap végén Vlagyivosztokba és Moszkvába utazott.

A Kreml korábban közölte, hogy nincs mondanivalója a hírekkel kapcsolatban, amelyeket észak-koreai oldalról sem erősítettek meg.

Borítókép: Kim Dzsong Un (Fotó: AFP/KCNA/KNS

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.