Edina 2024. február 26.
logo

Az erős szél újabb tüzeket gerjeszt Görögországban + videó

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.02. 18:13 2023.09.02. 18:16
Az erős szél újabb tüzeket gerjeszt Görögországban + videó

Továbbra sem tudják megfékezni a Görögország török határhoz közeli Daida erdőségében két hete pusztító tüzet.

A Katimerini görög napilap szombati kiadása szerint mintegy 600 tűzoltó dolgozik a helyszínen 122 tűzoltójárművel. Az oltásban nyolc tűzoltó repülő és két helikopter is részt vesz. Az oltást ugyanakkor hátráltatja a nehezen járható, hegyvidéki domborzat, a sűrű erdő, és közben az erős szél csak újabb tüzeket gerjeszt.

A görög hatóságok az országban pusztító erdőtüzeket szombaton a nagyon veszélyes és a rendkívül veszélyes kategóriába sorolták.

A görög polgári védelem közlése szerint a szigetek közül Évia, Leszbosz és Kréta, továbbá az Athén környéki attikai régió is érintett az erdőtüzekben.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök a múlt héten a parlamentben arról beszélt, hogy az idei rendkívül kiterjedt erdőtüzek a globális felmelegedésnek tulajdoníthatók. Hangsúlyozta, hogy a júliusi és augusztusi erdőtüzeket a feljegyzések kezdete óta a legmelegebb, legszárazabb, legszelesebb nyár előzte meg.

A kormányfő tisztelettel emlékezett meg az Európai Unió országaiból a görög erdőtüzek megfékezésére érkezett tűzoltókról.

Borítókép: Két férfi nézi az északkelet-görögországi Évrosz tartománybeli Alekszandrúpolisz közelében fekvő Szikorrahi környékén tomboló erdőtűz lángjait 2023. augusztus 24-én. (Fotó: MTI/AP/Ahiléasz Hirasz)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.