Az „érzékeny” Kamala Harris

Franklin Foer amerikai újságíró legújabb könyvében a Fehér Házban uralkodó nyomasztó légkört járja körbe.

Magyar Nemzet
Forrás: Fox News2023. 09. 02. 21:01
BIDEN, Joe; HARRIS, Kamala
Washington, 2022. november 11. Joe Biden amerikai elnök (b) Kamala Harris alelnök társaságában a félidõs választásokat értékelõ rendezvényen a washingtoni Howard Színházban 2022. november 10-én. Biden kijelentette, hogy készen áll a közös munkára és a kompromisszumra a republikánusokkal. MTI/EPA/Shawn Thew Fotó: Shawn Thew
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kamala Harris amerikai alelnök érzékeny a kritikára, állítja Franklin Foer amerikai újságíró hamarosan megjelenő könyvében, amely Az utolsó politikus (The Last Politician) címet viseli – hívta fel a figyelmet a Fox News amerikai hírtelevízió. A szerző könyve szerint Harris érzékenysége oda vezetett, hogy mára nyomasztó légkör alakult ki a Fehér Házban.

Bármikor, ha csak egy kis kritika érte akár a nyugati szárnyból – az elnöktől –, akár a sajtótól, úgy tűnt, azonnal magára veszi

 – írja Foer a könyvében.

„Ahelyett, hogy félresöpörte volna a kritikákat, tudni akarta, ki mond róla rosszat, és pontosan mit” – fogalmazott. Hozzátette, hogy amikor Harris egyszer lesújtó kritikát olvasott egy hírportálon a csapata rossz irányításáról, ráförmedt az egyik kollégájára, azzal gyanúsítva őt, hogy együttműködik a riporterekkel.

„Hagyta, hogy a kritika irányítsa” – tette hozzá.

Foer azt is fejtegeti könyvében, hogy bár Joe Biden elnök tiszteli Harrist, valójában nem ad neki olyan érdemi szerepet, mint amilyet ő Barack Obama idején megkapott az akkori demokrata elnöktől.

Bidennek nincs úgy szüksége Harrisre, mint Obamának volt Bidenre

– szögezte le.

Mindez azért is lehet, mert Foer szerint ugyan kiváló tanácsadókat kapott maga mellé Harris, valójában nem tudtak neki produktívan segíteni, mert az alelnök a saját életét nehezítette meg. Sőt, noha Kamala Harris számtalanszor büszkélkedett fekete és ázsiai származásával, valamint az adminisztráció azzal, hogy ő az első női alelnök, Foer könyvében úgy fogalmaz:

Azt mondta a stábjának, hogy ő nem akar női kérdésekkel foglalkozni, vagy olyannal, aminek bármi köze van a faji kérdésekhez.

Mindemellett az alelnöknek az volt a kívánsága, hogy a stábjában zömében nők dolgozzanak, és a kabinetfőnöke is egy fekete nő legyen.

Foer azt írja, az alelnöknek már többször volt imidzsváltása a hivatali ideje alatt, emellett folyamatosan kereste azokat a témákat, amelyeket a portfóliójába emelhet, de vonakodott elfogadni őket, amikor ténylegesen felajánlották neki. A szerző szerint Biden sem tett sokat azért, hogy felkészítse Harrist, sőt amíg megválasztásakor azt ígérte, hogy hetente együtt fognak ebédelni, ezek is kezdtek eltűnni a menetrendből.

A Fox News kiemeli, hogy a Fehér Ház nem reagált a könyvből naplágot látott részletekre. Sokak szerint furcsa, hogyha Biden valóban elégedetlen Kamala Harris alelnökségével, akkor miért éppen vele indul a 2024-es elnökségért is. Egyesek szerint ennek oka éppen abban rejlik, hogy Harris nemcsak vagyonos támogatókat tud hozni, hanem a nők, a feketék és az ázsiaiak voksait is.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök Kamala Harris alelnök társaságában a félidős választásokat értékelő rendezvényen a washingtoni Howard Színházban 2022. november 10-én. (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.