Bidenhez látogat Zelenszkij, ám nehéz lesz kiharcolnia az újabb segélyeket

A kongresszus republikánus párti képviselői vonakodnak megszavazni a további támogatást.

2023. 09. 15. 7:59
null
JAPAN-G7-SUMMIT Fotó: SUSAN WALSH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washingtonba látogat a jövő héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Közgyűlésén jelenik meg – közölték amerikai tisztviselők a The New York Times amerikai napilap beszámolója szerint. Az államfő vélhetően igyekszik majd arra használni az egyesült államokbeli körútját, hogy felszólítsa a világ vezetőit, támogassák Ukrajnát az Oroszország ellen vívott háborúban.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy az ukrán államfő személyesen vesz részt az ENSZ testületének éves összejövetelnén New Yorkban, ám azt hivatalosan még nem közölték, hogy Joe Biden amerikai elnökhöz is ellátogat a Fehér Házba.

A vizitre így éppen aközben kerülne sor, hogy a Biden-adminisztráció azon dolgozik, hogy meggyőzze a kongresszust, támogassa a további 24 milliárd dolláros katonai és humanitárius segélyt Ukrajnának az ukrán ellentámadás közepette, amely eddig kiábrándítónak bizonyult a The New York Times cikke szerint. 

Zelenszkij ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna továbbra is jelentős eredményeket érhet el. A republikánus többségű képviselők ugyanakkor vonakodnak ekkora mértékű támogatást megszavazni, ha Biden és a demokraták nem csökkentik a segélyeket – írta meg a Forbes amerikai magazin.

Kijev eközben ugyanakkor abban is reménykedik, hogy Biden jóváhagyja újabb fegyverek, nevezetesen nagy hatótávolságú, ATACMS néven ismert taktikai rakétarendszerek leszállítását a háborús országnak.

Volodimir Zelenszkij legutóbb tavaly decemberben járt Washingtonban, ahol beszédet mondott kongresszusban. Azóta ugyanakkor csak nőtt az aggodalom Ukrajna támogatóinak körében, miközben az Egyesült Államokban közvéleménye egyre kevésbé támogatja az országnak nyújtott segítség folytatását. 

A CNN hírcsatorna augusztusban készített felmérése szerint a legtöbb amerikai, a válaszadók 55 százaléka ellenzi, hogy a kongresszus további finanszírozást engedélyezzen Ukrajna támogatására. 

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a G7-ek vezetőinek hirosimai csúcstalálkozóján, 2023. május 21-én (Fotó: AFP/Susan Walsh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.